25 Април 2024 г. Четвъртък

През лятото зачестяват измамите с дебитни карти

2012-08-08 05:57:45

Характерно за летния сезон е както увеличаването на разплащания с карти в търговските обекти и тегленето на пари от банкомат, така и увеличаването на измамите с банкомати и дебитни карти. Това коментира Венцислав Георгиев, старши мениджър "Картови разплащания" в търговска банка пред БТА.

Специалистът обясни, че най-сигурният начин да се предпазим от посегателства върху  финансите си е закриването с ръка на екрана на банкомата, когато теглим пари, както и избирането на добре охранявани банкомати за теглене на средства.

През летния сезон, както и около Коледа и Нова година покупките, направени с картови разплащания, се увеличаватс около 30 процента; това лято тенденцията се запазва, заяви Георгиев. Картите масово се използват в търговските обекти, които предлагат хранителни стоки - в период на криза именно стоките от първа необходимост са най-купувани, посочи експертът.

В хранителните вериги броят на транзакциите е най-голям, макар и за по-малки суми, но пък обемите на разплащания непрекъснато се увеличават, добави той. Все повече с карти се пазарува и в магазините за черна и бяла техника, както и в големите вериги за дрехи и обувки. Въпреки, че използването на дебитни карти в търговските обекти се увеличава, все още тегленето на пари от банкомат превишава многократно директното разплащане с карта, посочи Георгиев. ПОС терминалите в търговските обекти са от 20 до 30 пъти повече от банкоматите в страната, но хората все още предпочитат да изтеглят и да разполагат с парите си кеш, добави той.

Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса, то при теглене на пари от дебитна карта от ПОС терминал в банков клон таксата е по-висока, отколкото при теглене от банкомат, посочи Георгиев. Затова експертът не препоръчва този вид теглене на пари.

Банките са сключили договори с фирмите за картови разплащания и поддържат банкомати именно, за да избегнат струпването на хора в банковите офиси с цел теглене на пари, коментира специалистът. Добре е при теглене на пари от банкомат клиентът да търси машина, обслужвана от банката, защото редица банки или нямат такси при теглене на средства от клиенти с техни карти, или пък таксите са значително по-ниски, отколкото при теглене на пари от друг банкомат.

През лятото са зачестили случаите на измами с банкомати и банкомат карти, констатира Венцислав Георгиев. Докато предишни години обаче измамниците са се опитвали да проникнат в самия банкомат и да достигнат до парите в него, тази година се набляга на монтирането на скимиращи устройства, посочи експертът. Това е така, защото банкоматите и сейфовете в тях, които съхраняват парите, вече са много трудни за пробиване, коментира Георгиев.

Колкото и познато да звучи, закриването с ръка на екрана на банкомата, докато въвеждаме РIN кода си, остава най-сигурният начин да се предпазим от измами, заяви експертът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати