26 Април 2024 г. Петък

Българите не са доволни, но си траят

2012-08-08 05:53:49

България няма криза, ще живеем все така". Това казва социологът Андрей Райчев в интервю за "24 часа". Според него това е нашето равнище на производство, на богатство, на индустрия. България сега живее както е възможно при наличните ресурси. Вместо да вървим напред, да се мобилизираме и да си подобрим нещата, ние чакаме нещо да стане еднократно, да излезем от кризата. А това е нашият живот. От този капан няма излизане.

Ситуацията у нас коментира и политологът Антоний Тодоров пред "Сега". Според него хората очакват по-скоро промяна, отколкото запазване на статуквото. Специалистът смята, че ГЕРБ продължава да е начело в социологическите проучвания поради две причини. Едната е, че много хора не виждат кой може да ги замести. Другата обаче може да е т.нар. спирала на мълчанието. Това е поривът да се наредиш сред силните на деня, според политическите психолози. А управление, което се опитва да внушава сила, само подклажда подобни резултати. "Тези хора не са непременно доволни, но просто си траят. Аз не знам какво ще се случи на изборите догодина, но нещата не вървят добре и общественото мнение едва ли ще остане пасивно", прогнозира Тодоров.

Под заглавието "Крехкото лустро на демокрацията" социологът Кольо Колев коментира данни от национално 
представително изследване на "Медиана" по поръчка на "Труд".

Според него може да изглежда странно и пресилено, но данните за обществените нагласи са категорични - огромна маса от хората с лекота са готови да отстъпят основни граждански права и свободи,свободата на словото, правовия ред, демокрацията... в името на националното (каквото и да значи), в името на мимолетна сигурност под желязната полицейска ръка в името на въздаване на "народна" справедливост вън от правната. А зад всичко това като мрачна сянка стоят страх, завист, желание за мъст, омраза и нетърпимост към богатите и просто другите.

В интервю за "Новинар" доц. д-р Антоний Гълъбов коментира изминалия политически сезон. "Задълбочава се разминаването между политическия дневен ред и този на обществото. Ако се опитаме да разчетем тази пътна карта, тя би имала много посоки. Голяма част от всекидневните проблеми на хората се разминаха с политическия дневен ред. - отбелязва още той - Това задълбочава общата криза на доверие към партиите и институциите. Но пък отваря много свободно пространство за всякакъв вид популизъм. Специалистът прогнозира, че ни предстои поредна експлозия на популистки проекти, които ще се опитват да мобилизират теми, свързани с национализма и социалното положение на хората. Отварят се големи пространства за националпопулизъм и за примитивен социален популизъм", смята Гълъбов.

Десните пожелаха промени в кабинета заради цените, съобщава "Сега". От партията на Иван Костов (ДСБ) призоваха премиера Бойко Борисов да махне 5-има министри. Тъмносините искат вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде отстранен заради критичния евродоклад и съпротивата на Германия срещу присъединяването на страната ни към Шенген тази година. От ДСБ смятат, че трябва да си отиде и целият икономически екип на Борисов - министрите на икономиката, финансите, земеделието и транспорта. Като причина посочиха продължаващото затъване на дребния и средния бизнес и критичното състояние на 3-те най-важни държавни компании - БДЖ, НЕК и "Булгаргаз". Депутати от СДС също изразиха опасенията си от ценовата политика на правителството. В разпространена от тях позиция те призоваха ГЕРБ да прекрати "безумната политика на контролиране на цените, която убива малкия бизнес".

"21 спецсъдии не стигат", казва в интервю за "Труд" Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд. Една от целите на създаването на специализирания съд беше бързото правосъдие, т.е. по-бързо да се придвижват делата. Тази цел е постигната, заявява Ушев. За шест месеца са разгледани и решени около 1200 дела. Спецсъдът е издал една оправдателна и 7 осъдителни присъди. 20-30 дела са приключили със споразумения - това са на практика осъдителни присъди, и то такива, които са влезли в сила веднага. В момента в България правораздават 21 спецсъдии. Те не достигат, тъй като работят по специфични дела, с десетки подсъдими и стотици папки.

"Армията продава 990 имота", акцентира "Труд". Няма желаещи да купуват имотите на армията. През първите шест месеца на годината военното министерство е успяло да продаде едва един имот. Това се казва в отчета на ведомството за първото полугодие. От 990-те излишни армейски терена за 111 има открити процедури за продажба. От 50 приключили преговори има само един купувач. Цените на различните недвижимости тръгват от 100 000 лв. и стигат до 25 млн. лв.

"Държавата води към фалит собствените си фирми". Това пише на първата си страница "Сега". Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Титани на енергетиката като Националната електрическа компания и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба. Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им. На загуба са и повечето фирми от ВиК сектора, където цари пълен хаос с идеите за реформа.Възможността за избор на доставчик на ток е само блъф, коментира "Сега". Домакинствата ще могат да избират от кой търговец на електроенергия да си купуват ток, което е показател за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката при приемането на последните изменения в Закона за енергетиката. Само че точно същото беше обявено и преди пет години, т.е. от поне 3-4 години вече трябваше да можем да си избираме доставчик на ток. Става ясно, че за последните години почти нищо не е свършено по въпроса. Бъдещата електроенергийна борса би трябвало да допринесе за раздвижване и на пазара на ток "на дребно", макар че все още има не малко неизвестни. Тази борса, която е елемент от либерализирания пазар на електроенергия, трябваше да е влязла в действие преди повече от две години. Последното обещание, този път на енергийния министър Делян Добрев, е, че това ще стане до края на 2012 г.

Инвестирайте в хора и пътища, препоръчва еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. В интервю за "Стандарт" той посочва, че България е постигнала значителен напредък в усвояването на европейски инвестиции в сравнение с предишни години, но има още дълъг път пред себе си. Йоханес Хан предложи три съвета на България, ако страната ни би се възползвала от структурните фондове на ЕС в пълна степен." Първо, фокусирайте се върху човешкия капитал, т.е. в обучение на персонала, който се занимава с еврофондове, с цел да постигне добри резултати. Второ, наблегнете на инвестиции в малки и средни предприятия - с цел увеличаване на тяхната конкурентоспособност и справяне с икономическите предизвикателства. Трето, фокусирайте инвестициите в ключови инфраструктурни проекти като пътища и жп линии, за да превърнете страната в по-атрактивна туристическа дестинация и да стимулирате конкурентоспособността на икономиката".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати