25 Април 2024 г. Четвъртък

ГРАО щял да проверява 3 месеца подписката за референдум за "Белене"

2012-08-07 20:20:58
Референдумът за АЕЦ "Белене" може да се проточи заради малка непълнота в закона. Днес министърът на регионалното развития Лиляна Павлова каза, че проверката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) на подписката за допитването може да отнеме около 3 месеца.

В закона пък няма срок, в който дирекцията да е длъжна да се произнесе, а преди това произнасяне няма да е ясно валидна ли е подписката и може ли тя изобщо да бъде разглеждана от парламента.

ГРАО прави проверка на всяко едно лице, защото изискването е да има имена, адрес по регистрация и ЕГН, каза министърът, което щяло да отнеме около 3 месеца.

Според закона за прякото участие на гражданите в управлението председателят на Народното събрание изпраща подписката за проверка на ГРАО, която "извършва незабавно служебна проверка". Колко време отнема тази незабавна проверка обаче не е казано.

Левицата внесе близо 800 000 подписа в подкрепа на искането за референдум за строителството на АЕЦ "Белене". ГРАО трябва да установи дали 500 000 от тях са валидни и ако е изпълнено това условие, парламентът трябва да разгледа темата и да насрочи референдум. Народното събрание няма право да отказва допитването, но има право да измени въпроса, без да променя смисъла. Управляващите вече дадоха да се разбере, че обмислят подобен вариант.

А премиерът Бойко Борисов пък предложи референдумът да е заедно с предстоящите това лято парламентарни избори. От левицата го репликираха, че не е прочел закона и това не може да стане, ако се спазват сроковете в него.

Въпреки това и очакванията гласуването да е тази зима, дадени днес от Павлова срокове все пак ще отсрочат с малко допитването. Оказва се, че има и дупка в закона, който изисква Народното събрание да приеме решение по предложението за референдум в срок до три месеца от внасянето на предложението или от отстраняването на непълнотите в подписката. А референдумът да бъде насрочен до един месец след това. И макар подписката да е вече внесена в Народното събрание, тя не може да се разгледа преди проверката й.

Така, ако ГРАО проверява около три месеца (а в закона няма срок, в който дирекцията да е задължена да върне отговор), парламентът може да не смогне да спази законовия срок.

Не е ясно и дали юристите от ГЕРБ няма да си опитат да отсрочат допитването, като сметнат за дата на внасяне датата, в която ГРАО е потвърдило валидността на подписката. И така да отсрочи гласуването с повече от половин година.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати