25 Април 2024 г. Четвъртък

Кирил Маричков-младши замрази отношенията ни с Ватикана

2012-08-07 10:14:55

Ватиканът беше обвинен, че отхвърля предложението на България за посланик в страната, защото кандидатът е написал роман, който съдържа гей сцена, пише “Independent”.

39-годишният Кирил Маричков, който е адвокат и владее 5 езика, в това число и италиански, на пръв поглед изглежда като идеалния избор за дипломат.

Въпреки това според българската и италианската преса горещите срещи между двамата герои в книгата на Маричков “Пътя на беглеца“ – младо източноевропейско жиголо и католик, доста са разстроили властите във Ватикана, пише британският вестник.

Според изданието архиепископ Януш Болонек, представител на папата у нас, е писал на своите началници за творбата на Маричков, която беше финалист на конкурса за Книга на годината в България.

По данни на вестника правителството у нас отказва да посочи алтернативна кандидатура за посланик във Ватикана.

Главният говорител на Ватикана отец Фредерико Ломбарди заяви пред “Independent”, че не може да коментира защо Маричков е обявен за персона нон грата, но допълни, че не е необичайно да се отхвърлят кандидати.

“Преди някой да стане посланик, е нормално двете страни да постигнат консенсус. Кандидатът трябва да бъде приет от държавата домакин. Просто в този случай нямаме консенсус, но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам”.

Преди две години избухна скандал, след като стана ясно, че един от висшите сътрудници на папа Бенедикт XVI, както и един от членовете на хора на Ватикана, са участвали в схема с за гей проституция.

Италианският вестник “La Republica“, цитиран от “Independent”, пише, че блокирането на кандидатурата на Маричков буквално е замразило дипломатическите отношения между България и Ватикана и е довело до толкова голям скандал, подобен на този от 1981 година, когато италианските служби откриха българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

Книгата “Пътя на беглеца“, която според британския вестник е причина за раздора, разказва за млад източноевропеец на име Иван, който бяга от социалните и икономически несгоди в страната си и тръгва да търси щастието си на Запад. Когато пристига в Италия обаче, нелегалният имигрант открива, че реалността не се припокрива с представите му за живота в Европа. На главния герой му се налага да проституира и в една от сцените той е нает от католик.

За проблема с предложението на страната ни Маричков-младши да стане посланик във Ватикана се разбра още в началото на май. Синът на популярния музикант от “Щурците“ Кирил Маричков не получи агреман.

Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат.

През май се пояи информация, че Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация относно противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков-младши и тези притеснения са споделени с представител на Министерството на външните работи.

Според тогавашните публикации в пресата формалната причина за отказ е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия, където е женен.

Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни. Кирил Маричков се представял в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати