23 Април 2024 г. Вторник

Учени от БАН си заработвали хилядарки по проекти

2010-08-12 10:31:38

Главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров призна, че работи по четири договора, с които си докарва доста приличен доход на фона на останалите в мизерстващата институция.

Според писания в медиите той получавал общо над 4000 лева. Днес Хаджитодоров обясни пред bTV, че е участвал по проект с европейско финансиране, откъдето е получил еднократен хонорар от 1700 лева.

Отделно от заплатата си в БАН той работил по още два проекта, от които получавил някъде 300-400 лева, което нямало нищо общо с постоянни договори и постоянна работа.

"След кратка калкулация от парите, които получавам, се получават не повече от 2800 лв, може би максимум 2900", каза още главният научен секретар на БАН. 

По думите му няма нищо лошо в това да се работи допълнително.

Според друга изнесена информация в медиите секретарката на шефа на академията акад. Никола Съботинов се разписвала срещу 1261 лв. всеки месец.

Стефан Хаджитодоров обаче уточни, че директорът на БАН нямал секретарка, а началник-кабинет.

"Тя има и други представителни функции, освен да прави кафета на председателя на БАН. Съвместява няколко длъжности – прави кафета, вдига телефона, урежда срещи и контакти на академик Съботинов, координира проекти. Основната й заплата е 1260 лв., ако не се лъжа", каза още главният научен секретар на БАН.

Това пък според него било доказателство, че в институцията се пестят пари за длъжности.

Началничката на кабинета обаче била включена и по още два проекта, откъдето допълнително получавала 262 лева месечно.

"Смешни са заплатите в БАН", каза още Хаджитодоров.

"Основният проблем в БАН е ниското заплащане във всяко едно равнище, а в момента заплатите са редуцирани с 25%", аргументира се още той.

Според него атаките в медиите били черен PR срещу Академията. Внушавало се на обществото, че един кръг от научните работници и близки до тях чиновници си докарват големи пари, а другите мизерстват.

Главната цел обаче била да се унищожи институцията и да изчезне като конкурент в научната дейност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати