19 Април 2024 г. Петък

Съдът остави в ареста Алексей Петров въз основа на СРС, контролирани от ГДБОП

2012-08-07 07:18:27
След няколко отказа да се произнесе през последните два месеца съдът най-сетне обяви, че подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров, който беше задържан под стража на 3 май т.г., остава в ареста. Съдът реши това въз основа на специални разузнавателни средства (СРС), приложени извън реда на НПК, което означава, че са поискани от служба на МВР по оперативна разработка, а не от прокуратурата по образувано досъдебно производство.

Основанието да не бъде променена мярката за неотклонение според председателя на съдебния състав  Румяна Ченалова е, че има опасност за въздействие върху свидетели, което личало от записаните разговори на Петров с прокурорския свидетел Пламен Устинов от края на април. Независимо че в записаните разговори не се чували преки призиви към лъжесвидетелстване, съдът направил своя извод "след подробен поглед върху различни доказателства", като "е отчел интонацията, изказа", мотивира се съдия Ченалова. Тя признава, че в записания разговор между Петров и Пламен Устинов подсъдимият никъде на отправя заплаха към свидетеля, но от интонацията му можело да се заключи, че би могло да има такава, обяви съдия Ченалова  след като съставът се съвещава 4 часа и половина.

Интонацията като доказателство

Споменаването от съдия Ченалова на "интонацията" даде повод на защитата в лицето но адвокат Васил Василев да коментира по-късно в кулоарите, че съдът може би през часовете на съвещаването е прослушвал записите на разговорите, защото, ако само е чел протоколите няма как да установи интонацията.

Ако е вярно, това е скандално, коментираха юристи, тъй като по време на заседанието днес, а и в предишното на 19 юли, съдът каза, че въпросните СРС-та не са доказателства, тъй като не са събрани по реда на НПК и поради това няма да се "ценят", но ще бъдат приложени към делото като "обяснения на носител на писмена информация".

С аргумента че не са доказателства, съдът не прие искането на защитата да се изслушат СРС-тата в съдебната зала, за което настоя и на 19 юли, и днес подсъдимият. Алексей Петров каза, че записът трябва "да бъде чут от всички, за да стане ясно на обществото, че е мит страхът на представяния от обвинението ключов свидетел Устинов". Според защитата липсвал запис на една от срещите на Устинов с Петров, и то точно онази, за която ключовият свидетел премълча пред съда на 4 юли. От разговора са извадени цели части, каза и Алексей Петров пред съда.

Подслушвателите - върху Устинов по оперативен сигнал

По време на заседанието и в кулоарите се разбра, че подслушвателните устройства са били поставени върху Устинов след сигнала му, че се страхувал за живота си, но по оперативно дело от 2011 г. Искането за използване на СРС е направено през март т.г. от ГДБОП по Закона за СРС. Съдебното разрешение за 60 дни е дадено от заместник-председател на Софийския градски съд, но са приложени чак в края на април – от 26-ти до 29-ти. На 3 май прокуратурата докара пред съда свидетеля Устинов и след като той заяви, че е каран  от Петров да лъжесвидетелства, съдия Ченалова задържа под стража подсъдимия. На 4 юли, след поредното искане на защитата да бъде променена мярката за неотклонение, съдия Ченалова съобщи, че имало секретни материали – въпросните СРС-та (виж "В обърнатото огледало на октопода").

Според Петров единият разговор завършвал с думи на Устинов "хайде дайте ми сега пистолета че да си тръгвам", което показвало че той не се притеснявал . Наред с това Петров каза пред съда, че човек който се страхува от него, не отива в 22 ч. в дома му, а после и в мандрата на брат му.

"От гледна точка на правото съдът разви една несправедлива теория, само и само подсъдимият да стои в ареста, без да е показал отклонение от правилата досега." Така адвокат Василев коментира вкарването на делото за три месеца в коловоза на мярката за неотклонение и отказа на съда да се произнесе през юни и юли. И допълни, че "обществено-политическият знак за това идва от правителството".

Алексей Петров каза само, че не бил изненадан.

Определението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати