17 Април 2024 г. Сряда

Паметникът пред НДК и шатрата до Централната гара ще бъдат демонтирани до края на лятото

2012-08-06 10:32:34
Паметникът пред НДК и шатрата до Централната гара в София ще бъдат демонтирани до края на лятото. През последните години около двата обекта от години стават инциденти, които застрашават живота на преминаващите, но едва сега Столичната община намери пари, за да ги премахне.

Очаква се през тази седмица да започне събарянето на паметника "1300 години България", като общината е отделила малко над 70 хил. лв. вместо предварително определените 90 хил. лв. Над 1000 тона желязо ще бъде предадено на вторични суровини, а средствата ще отидат в местния бюджет, обясни главният архитект Петър Диков пред журналисти миналата седмица.

Последният инцидент с паметника беше в началото на лятото, когато няколко деца се изкатериха по монумента. Нямаше пострадали. Външният вид на паметника в центъра на столицата от години също предизвиква дебати за бъдещето му. В крайна сметка общината реши да го демонтира.

Отделно Диков съобщи, че се подготвя проект за цялостен ремонт на градинката пред НДК. Предвиждат се нови поливна система, алпинеуми и детски кътове. Финансирането ще е европейски пари по  оперативна програма "Регионално развитие". Този проект ще върни паралелно и с проекта за ремонт на бул. "Витоша", който трябваше да бъде извършен това лято, но беше отложен. Двата проекта са за 5.5 млн. лв. и ремонтите трябва да стартират напролет.

В началото на септември ще започне работа и метростанцията при НДК като част от втория метродиаметър, който ще свързва "Надежда" с бул. "Черни връх".

Главният архитект съобщи още, че до края на лятото ще бъде демонтирана и шатрата до Централната гара. Платнището пък ще бъде дадено на министерството на спорта, което ще го използва за спортни събития. То беше поставено по времето на кмета Стефан Софиянски - през 2003 г., и освен неестетично често предизвиква инциденти. Конструкцията струва 1,6 млн. лв. и е с гаранция 20 г.


През тази зима натрупал се сняг скъса платнището и падна върху минувачи. През февруари кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за демонтиране на съоръжението.

От есента там също ще има метростанция, която е част от втория метродиаметър. Очакванията се потокът от преминаващи през подлеза да се увеличи драстично.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати