24 Април 2024 г. Сряда

Лидер сме в образованието, обясни Игнатов

2012-08-06 10:24:47

България е лидер в образованието и науката в Югоизточна Европа дори след 22 години хаотичен преход, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов пред Нова телевизия.

Той коментира скандала с фалшифицираните български дипломи на турски студенти и решението на южната ни съседка да не признава българските тапии.

По думите на Игнатов в скандала има търговски интереси. Според него Турция от години се опитва да стане образователен лидер в региона. Чуждестранните студенти от държава, която не е член на Съюза, заплащат между 3 и 8 хил. евро в български университет, обясни той.

По негови думи през  последните години почти във всеки областен град в Турция са се създали университети, в които са се инвестирали много средства.

 

"Напълно разбирам амбициите на нашата югоизточна съседк", допълни Игнатов.

Турция, както и България, е страната в европейското образователно пространство по конвенция и като такава е длъжна да признава образователните квалификации и степени, обясни Игнатов.

По негови думи решението на Анкара е доста странно, имайки предвид и кандидатстването на Турция за член на Европейския съюз.

На сайта на Турския съвет за висше образование пише, че се замразява разглеждането на български документи – не на дипломи или академични справки, подчерта Игнатов.

Едновременно с това не се заверяват и кандидатстудентски документи на  турски граждани, които желаят да учат в българските университети, допълни той.

Според него нещата ще се нормализира веднага, след като мине кандидат-студентската кампания.

От думите на Игнатов стана ясно, че ще се вземат мерки по скандала. Той е изпратил до вътрешния министър Цветан Цветанов писмо, в което излага всички факти около скандала с фалшифицирането на дипломи.

Съветът на ректорите и външното ни министерство също са готови да съдейства и да се направят необходимите проверки, допълни Игнатов.

Още в края на юли, малко след като решението на Анкара излезе наяве, ръководителите на университетите поискаха правителството да намери дипломатически път за решение на проблема. Тогава те също видяха търговски интереси зад проблема с дипломите.

По думите на Игнатов българските дипломи ще бъдат все по-добре защитени. Освен специалните стикери документите ще бъдат сканирани и качени на сайта на образователното министерство. Засега най-защитени са дипломите на Софийския университет, допълни Игнатов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати