19 Април 2024 г. Петък

ДАНС от търсач на терористи до издирване на запалени коли

2012-08-06 06:07:38

За безмислените занимания на ДАНС пише "Труд". Изданието отбелязва, че първият атентат е знак в каква посока да се развива ДАНС. Но вместо да стане част от една обща разузнавателна и контраразузнавателна агенция, там все още няма координация между различните служби и не се знае кой какво знае, какво прави и защо.

Коментарът в изданието е кръстено "ДАНС не е многоръкият шива". Според написаното, на управляващите е по-удобно ДАНС да се използва популистки. Да се каже на хората, че ще реши всичко, което любимите министри на Бойко Борисов не искат да решат.

Агентите се занимават със случаи на палежи на коли. Също така бяха впрегнати и в безумната акция да проверяват подписите под искането на РЗС за промяна на конституцията. Междувременно покрай всички задачи да дебнат за терористи, перачи на мръсни пари, трафиканти на оръжие, съмнителни и дори опасни чужди инвеститори, злоупотреби с европари, афери в здравеопазването и при обществени поръчки агентите трябва да търсят спекуланти, заради които поскъпват храните и се клати националната сигурност.

ДАНС можеше да стане част от една обща разузнавателна и контраразузнавателна агенция. Но до момента  никой не се е осмелил да потърси този ефект.

Същото издание ни предлага интервю със заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той предлага "БСП да плати за референдума" и уверява, че никой в ГЕРБ не е срещу референдума за АЕЦ "Белене", стига да е свикан по всички правила.

От ГЕРБ обаче продължават да твърдят, че до тази фаза подписката представлява безплатно социологическо проучване. Събраните подписи са приблизително толкова, колкото са гласовете за БСП на последните парламентарни избори - 18%. Ако се провежда референдум, трябва да се платят 30-40 млн. лв. Според Главчев най-справедливо би било инициаторите от БСП да платят парите за референдума със собствени средства. По правило инициативи за референдуми идват от граждански сдружения, НПО и по-малки партии. В случая имаме любопитния факт организатор да е голяма партия с история. Обикновено такива партии се явяват на избори със своите програми и там печелят гласоподаватели, допълва Главчев.

"Дано не прекалим с мерките за сигурност", казва в интервю за "Преса" Делян Добрев. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочва, че предприетите мерки, за да се гарантира спокойствието на чуждестранните туристи у нас, са по летищата, автобусите и хотелите. Вече има засилена охрана, проверки на всеки един автобус, особено тези, натоварени с израелци. В някои случаи, когато пристигат големи групи, има офицер по сигурността, който ги придружава. Трябва да се намери балансът, така че да се гарантира сигурността, но да не се нарушава спокойствието на туристите, коментира Добрев идеята на всеки 50 м в курортите да има полицаи. След инцидента в Бургас самите собственици на хотели също са увеличили охраната.

"Има масовизация на ГЕРБ", отбелязва в интервю за "Дума" социологът Цветозар Томов. Според него политиката на ГЕРБ в момента навлиза в решаващ стадий в борбата за връщане на тоталитарното управление в българското общество. ГЕРБ е най-популярната партия в България с високи шансове за голяма фонова популярност, на базата на която с натиск, репресии и фалшификации да спечели идните избори. Този тип политика се харесва на много хора. Този тип политика въвлича много хора в ситуации, в които за тях става изгодно ГЕРБ да е на власт. Имаме масовизация на тази партия, много наподобяваща масовизацията на комунистическата партия в края на 40-те години. През ГЕРБ отново всичко се громи и много хора получиха исторически биографичен шанс за себе си да се доберат до власт чрез тази партия. Тези хора и техните семейства образуват една маса, която би гласувала за ГЕРБ при всички обстоятелства.

"Влизам в парламента, защото искам правила", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с фармацевтичния бос Веселин Марешки. Той е лидер на партия "Либерален алианс", с която участва на последните местни избори. "Моят приоритет е лекарственото снабдяване да става по-достъпно, на по-добри цени за всички българи, заявява Марешки. - Втората ми цел е свързана с първата и за да има достатъчно добри правила, трябва да вляза в парламента и да участвам в създаването на законите. Аз смятам, че трябва да има равни правила за всички.

100 работещи вече изхранват над 81 пенсионери, след като т.нар. коефициент на зависимост стигна 81.35% според данните за първото тримесечие на годината.  През 2011 г. коефициентът на зависимост беше 79.53%, отбелязва "Сега". Това се дължи на затягането на условията за пенсиониране. Експерти предупредиха, че това води до бум на нови пенсионери, които намират всякакви вратички в системата, най-често през инвалидните пенсии. Сериозно са се увеличили и разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт. 

Неразбираемите учебници са обявени за дискриминация, пише "Сега". Учебниците създават дискриминация, тъй като са трудни и неразбираемо написани, а задачите не отговарят на възрастовото и интелектуалното развитие на децата. Абстрактността и неприложимостта на изучавания материал също са форма на дискриминация.

"Новинар" продължава темата с интервю на председателя на изпитната комисия за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според него са занижение критериите на входа на висшето образование, за да си осигури финансиране. Безумната система на финансиране на висшето образование у нас (не според качеството, което предлагат университетите, а според броя на студентите) принуждава академичните ръководства да се надпреварват във въвеждането на все по-олекотени варианти за прием. Със занижаването на критериите на входа на висшето образование се легитимират недостатъците в средното образование. Процентът на неграмотните зрелостници става все по-висок и резултатите от матурите илюстрират тази отчайваща констатация най-добре.

На икономическите си страници "24 часа" предлага интервю с политолога Огнян Минчев, според когото "АЕЦ "Белене" ще означава необратим руски монопол и високи цени на тока". Той посочва, че проектът никога не е притежавал икономическа обосновка от гледна точка на инвестициите, които ще бъдат вложени в него, и на потенциалния пазар на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене".

Проектът никога не е бил оценяван от гледна точка на потенциалните последствия върху българската енергийна система, върху функционирането на АЕЦ "Козлодуй" и на системата тецове "Марица изток". Ако бъде построен АЕЦ "Белене", това означава необратим монопол на Русия върху българската енергетика за целия 21 век.

В интервю за "Монитор"Усвоили сме 82% от европарите, договорихме 12 млрд. лв. При нас ситуацията се променя с дни и с часове. Но това е напълно нормално, защото следващата година ще е ударна и предизвикателна за всички служители. Първо, защото трябва да бъдат обслужени все по-големи плащания, и второ паралелно с това да бъде приключено договарянето за следващия програмен период", отбелязва Дончев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати