29 Март 2024 г. Петък

Израел подсилва противоракетния си щит и го свързва с този на САЩ

2012-08-05 15:49:52
Израел подсилва противоракетния си щит Arrow II с помощта на САЩ, за да се защити от Иран, Сирия и други регионални врагове, съобщи в неделя високопоставен представител на израелската отбрана.

В рамките на няколко седмици ще бъде въведен "Блок 4" - ново поколение радари и ракети за прехващане на балистични ракети. Те използват по-модерни технологии и ще синхронизират Arrow с американските системи, допълва източникът на Reuters.

"Точността и обсегът на действие ще бъдат по-големи. Това е част от технологичната надпревара в региона", казва военният. Arrow бе въведена в действие през 2000 г. и има за цел да засече и унищожи атакуващи ракети, достатъчно високо, за да се разпаднат безопасно бойните им заряди с неконвенционален заряд, допълва агенцията.

Напоследък Израел е притеснен не само от иранската заплаха, но и от вероятността Сирия да изтърве контрола над химическото си оръжие и то да попадне в ръцете на ислямисти или на групировката "Хизбула".

Узи Рубин, създателят на системата, заяви пред израелското радио, че на полеви тестове Arrow е показала 80-90 процента ефективност. Тя се разработва съвместно с Пентагона и американската компания Boeing. От своя страна американците получават всички данни и технологии на израелското министерство на отбраната, включително цели, ракети, радари и центрове и методи за контрол и командване, за защита на своите сили.

Конгресът във Вашингтон одобри финансиране на изцяло израелската защита от ракети с малък и среден обсег Iron Dome и няколко конгресмени призоваха Израел да сподели информацията си и за тази система.

Към 2014-2015 г. трябва да е готова Arrow III - нова фаза на противоракетния щит, която да позволява издирване, прехващане и унищожаване на балистични ракети в Космоса. Догодина се очаква да бъде демонстрирана и по-модерна версия на ракета за Iron Dome, която се нарича "Прашката на Давид".

Интегрирани с американската система, тези три мрежи би трябвало да осигурят на Израел противоракетна защита на няколко нива едновременно.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати