25 Април 2024 г. Четвъртък

Анди Мъри разби олимпийската мечта на Федерер с категорична победа

2012-08-05 15:42:55
Шотландецът Анди Мъри донесе изключителна радост на цяла Великобритания, след като спечели олимпийската титла на сингъл в мъжкия тенис турнир. Той разби световния номер 1 и фаворит преди двубоя Роджър Федерер, като му даде едва седем гейма за крайното 6:2, 6:1, 6:4.

По този начин Мъри си отмъсти на швейцареца за загубата във финала на "Уимбълдън", а британците най-после видяха местен шампион на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб", макар и в олимпийския турнир. 

Федерер не успя да сбъдне мечтата си да спечели златния медал на сингъл - единственото голямо отличие, което липсва в изключителната му кариера. Той остава със злато на двойки от Пекин, а едва ли игрите в Рио де Жанейро ще му донесат индивидуална титла, тъй като ще бъде почти на 35 години.

Анди Мъри пък най-после успя да реализира своя потенциал във формат три от пет сета. Досега той имаше четири загубени финала в Големия шлем, три от които след поражение от от швейцареца. Този път обаче световният номер 4 изигра перфектен мач, докато Федерер беше напълно неузнаваем.

Световният номер 1 направи 31 непредизвикани грешки, а началният му удар не беше познатото оръжие от полуфинала с Хуан Мартин дел Потро - 65% спечелени точки при първи серивс и едва 37% при втория.

Мъри пък беше изключително стабилен. Той допусна само 17 непредизикани грешки. Освен това спечели 80% от точките при свой първи сервис и 63% при втория. Шотландецът завърши мача с 27 печеливши удара срещу 24 за швейцареца.

Федерер беше равностоен единствено до 2:2 в първия сет. След това Мъри спечели девет поредни гейма, за да затвори първия сет за 37 минути и да реши втория, повеждайки с 5:0. Федерер спря серията, но това беше всичко, което направи във втората част.

В третия сет Мъри направи решителен пробив в петия гейм за 3:2 и до края не изпусна контрола върху мача. С два поредни аса той сложи точка на спора след 116 минути игра, за да постигне най-големия успех в своята кариера.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати