19 Април 2024 г. Петък

Павлова разваля концесията на къмпинг „Каваците-Север”

2012-08-04 16:40:16

Внезапна проверка по Южното Черноморие за изпълнението на концесионните договори и на договорите за наем извърши днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщиха от ведомството.

Проверени са три плажа, като договорът за концесия на къмпинг "Каваците - Север" предстои да бъде прекратен.

"Това, което правим от началото на сезона, е да проверим отново изправността на всички 60 концесии и 35 наема на плажове. Първите инспекции очертаха три основни нарушения - при 60 процента от договорите имаме нарушение в разпределението на плажовете за платен и свободен достъп в ущърб на последния, проблеми с площта на преместваемите обекти и в 80 на сто от случаите - проблем със спасителните и медицинските пунктове", коментира Павлова.

Всички нарушители са имали петдневен срок от първите предписания да отстранят нередностите, които при сегашните проверки ще бъдат огледани отново.

"За всяко едно от нарушенията концесионерът дължи по 0,5 процента от стойността на годишната си концесионна или наемна такса. При установени три нарушения вече има основание за предприемане на процедура по прекратяване", уточни министърът.

Проверката е установила, че концесионерът на плажа в Лозенец първоначално не може да представи изискуемото медицинско оборудване.

В течение на проверката по другите концесионни изисквания оборудване е било осигурено, без лекарят да знае, че го има. Заведенията на плажа са с близо 50 на сто площ над допустимата по закон.

Концесията на къмпинг "Каваци - Север" предстои да бъде прекратена, тъй като няма спасители на всеки 100 метра, няма медицински пункт, а фирма за промишлени стоки незаконно събира пари от незаконно поставени чадъри.

"На практика плажът е неохраняем и хората, които идват тук, трябва да са наясно с този факт. Предприемаме стъпка по прекратяване на договора, запор на банковите сметки на концесионера, а нарушителите, събиращи пари от плажуващите, ще бъдат предадени на компетентните органи", отсече строителният министър.

Според Лиляна Павлова концесионерът досега не е внесъл дължимата такса от 40 хил. лв., за което ще му бъдат търсени и лихви за просрочията в размер на 10 хил. лева.

Инспекцията по плажовете днес е установила, че единствено плажът в Китен отговаря на абсолютно всички изисквания. Налице е и равномерно разпределение на платен и свободен достъп до плажа, възможност инвалиди да го посещават, а медицинският пункт е напълно оборудван, като има необходимата апаратура за оказване на първа помощ.

Проверките ще продължат до края на летния сезон и чрез лицензирана фирма, която да прави измерванията с gps уреди, като към настоящите екипи ще бъдат включени представители и на РЗИ и ДНСК.

През миналата година от глоби и санкции са събрани над 300 000 лв., посочи Лиляна Павлова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати