19 Април 2024 г. Петък

Как е убит Ангел от Катуница? Неразказвани факти около разследването

2012-08-04 10:06:17
Апелативният съд в Пловдив увеличи с една година наказанието на 55-годишния Симеон Йосифов, който е признат за виновен в убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. 

Йосифов ще лежи не 17, а 18 години в затвора, решиха апелативните магистрати. Съдиите са убедени, че са налице всички доказателства, които доказват, че именно Йосифов е извършител на тежкото умишлено престъпление.

Съдът взе под внимание и автотехническата експертиза, според която шофьорът е можел да спаси живота на Ангел, като натисне спирачки. Вместо това Йосифов е дал пълна газ и е прегазил момчето.

Магистратите лишиха 55-годишния мъж и от правото да управлява моторно превозно средство до живот. 

Конфликтът на 23 септември започва след жалба в полицията на вуйчото на убитото момче – Веселин Христов, който се е оплакал от известния като Цар Киро –Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите". После продължил към Веселин Христов със заканите "Къде е майка ти, ще убия и нея". Демонстративно заплюл Христов и приятелката му. Те позвънили на телефон 166.

„Кирил Георгиев Рашков, известен в обществото като "Цар Киро", решил да демонстрира пред Веселин Христов, негови близки и населението в селото сила, влияние, финансова мощ и широка подкрепа от ромите в региона, затова повикал роми от „Столипиново”, като им обещал по 100 лева на ръка, безплатно пиене и храна, ако дойдат и респектират близките на Веселин”, пише в мотивите на съда. 

10 леки автомобила и бусът, шофиран от Симеон Йосифов, карали бързо из улиците на Катуница, за да респектират населението. Според магистратите те форсирали автомобилите и се опитвали да покажат надмощие и пренебрежение пред хората от селото. 

Убитият Ангел Петров и баща му видели създалата се ситуация. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, отправили множество закани за убийство и псувни. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел Петров взел летва, повел и домашното куче,  за да респектират лицата, с които са в конфликт и се върнал при баща си, предавайки му летвата.

Атанас Петров с летвата успял да удари едно от лицата, което държало нож, а след това и един автомобил от колоната. Кирил Рашков, който се намирал извън автомобила си, държал двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Веселин Христов, че ще го разпори, ще му отреже главата, неколкократно заплашително замахнал със сабята.

Жителите на Катуница за момент успели да респектират ромите и те  започнали да отстъпват. 

От другата страната на платното на улица „Стадиона" Ангел Петров чул шум и заявил „някой бият от другия край на улицата"какви сте вие и какво търсите тук".

„Водачът - подсъдимият Йосифов, съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел с моторното превозно средство и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към пострадалия.”, пише още в мотивите на Апелативния съд. 

Магистратите оставят в затвора за 18 години 55-годишния Симеон Йосифов. В затвора са и членове на фамилия Рашкови, но по различни обвинения. 

След убийството на 19-годишния Ангел в Катуница започнаха размирици, които отекнаха в страната.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати