Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 26
Начало arrow България arrow Как е убит Ангел от Катуница? Неразказвани факти около разследването

Как е убит Ангел от Катуница? Неразказвани факти около разследването

  Print E-mail
2012-08-04 10:06:17
източник: dnes.bg

Апелативният съд в Пловдив увеличи с една година наказанието на 55-годишния Симеон Йосифов, който е признат за виновен в убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. 

Йосифов ще лежи не 17, а 18 години в затвора, решиха апелативните магистрати. Съдиите са убедени, че са налице всички доказателства, които доказват, че именно Йосифов е извършител на тежкото умишлено престъпление.

Съдът взе под внимание и автотехническата експертиза, според която шофьорът е можел да спаси живота на Ангел, като натисне спирачки. Вместо това Йосифов е дал пълна газ и е прегазил момчето.

Магистратите лишиха 55-годишния мъж и от правото да управлява моторно превозно средство до живот. 

Конфликтът на 23 септември започва след жалба в полицията на вуйчото на убитото момче – Веселин Христов, който се е оплакал от известния като Цар Киро –Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите". После продължил към Веселин Христов със заканите "Къде е майка ти, ще убия и нея". Демонстративно заплюл Христов и приятелката му. Те позвънили на телефон 166.

„Кирил Георгиев Рашков, известен в обществото като "Цар Киро", решил да демонстрира пред Веселин Христов, негови близки и населението в селото сила, влияние, финансова мощ и широка подкрепа от ромите в региона, затова повикал роми от „Столипиново”, като им обещал по 100 лева на ръка, безплатно пиене и храна, ако дойдат и респектират близките на Веселин”, пише в мотивите на съда. 

10 леки автомобила и бусът, шофиран от Симеон Йосифов, карали бързо из улиците на Катуница, за да респектират населението. Според магистратите те форсирали автомобилите и се опитвали да покажат надмощие и пренебрежение пред хората от селото. 

Убитият Ангел Петров и баща му видели създалата се ситуация. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, отправили множество закани за убийство и псувни. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си до дома им да вземе летва. Ангел Петров взел летва, повел и домашното куче,  за да респектират лицата, с които са в конфликт и се върнал при баща си, предавайки му летвата.

Атанас Петров с летвата успял да удари едно от лицата, което държало нож, а след това и един автомобил от колоната. Кирил Рашков, който се намирал извън автомобила си, държал двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Веселин Христов, че ще го разпори, ще му отреже главата, неколкократно заплашително замахнал със сабята.

Жителите на Катуница за момент успели да респектират ромите и те  започнали да отстъпват. 

От другата страната на платното на улица „Стадиона" Ангел Петров чул шум и заявил „някой бият от другия край на улицата"какви сте вие и какво търсите тук".

„Водачът - подсъдимият Йосифов, съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел с моторното превозно средство и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към пострадалия.”, пише още в мотивите на Апелативния съд. 

Магистратите оставят в затвора за 18 години 55-годишния Симеон Йосифов. В затвора са и членове на фамилия Рашкови, но по различни обвинения. 

След убийството на 19-годишния Ангел в Катуница започнаха размирици, които отекнаха в страната.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?