28 Март 2024 г. Четвъртък

Терористичният акт удари туризма

2012-08-04 09:59:27

Въпреки че почти не остана министър и спец по тероризма, който да не успокои, че след атентата в Сарафово са взети всички мерки и страната ни е безопасна дестинация за почивка, негативните резултати в туризма вече са налице. 

Само за месец юли спадът на туристи от Израел е 54%. Голяма част от туроператорите са пренасочили групите към Испания, Италия, Гърция и Португалия.

„Колкото и да не ни се иска, трябва да признаем, че последици след терористичния акт ще има. Много трябва да се направи, за да се възстанови този пазар. Вярно, нашето правителство взе необходимите мерки, но след атентата. Сега е необходимо да се обединят усилията на Министерството на енергетиката, икономиката и туризма с тези на бизнеса. Самосиндикални акции на Министерството няма да дадат резултат”, заяви Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара.

По думите му освен отлив на израелски туристи от години се забелязва и спад на ирландския пазар. През месец юли 41% по-малко ирландци са избрали нашето Черноморие за почивка, в сравнение със същия месец на предходната година.

Причина за това според Иванов е, че нямаме сериозно маркетингово проучване, което да показва какви са нагласите и изискванията на чуждестранните курортисти.

“До промените в България ние имахме представителства в много страни, които изучаваха търсенето, правеха прогнози, даваха препоръки. Сега имаме такива представителства само в Москва, Берлин и евентуално за в бъдеще в Лондон”, коментира председателят на туристическата камара в Бургас.

Като трайна последица за туризма в България Иванов посочи и скандала от миналата година между туроператора „Алма тур” и превозвача „България Еър”. След като група финландци бяха оставени да чакат на летището, без да знаят, кога ще могат да се приберат, скандинавските правителствата взеха редица мерки, с които да защитят своите граждани.

„Те разработиха конкретни критерии, базирани на три основни пункта - посрещане и настаняване; качество на обслужването в хотела; качество на обслужването в ресторанта. От там управляващите в тези страни направиха препоръки към туристическия бизнес да се търсят други дестинации. Затова от своя страна нашето Министерство на туризма трябва да работи много  в тази насока”, обясни Иванов.

Все пак очакваният ръст на туристи за това лято се оправдава. За месец юли по Южното ни Черноморие той е около 10%, като най-много са се увеличили почиващите от Латвия, цели 67%. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати