27 Април 2024 г. Събота

Делян Добрев: БСП да бяха открили сметка за "Белене", не да правят референдум

2012-08-03 07:09:30
Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Това заяви министърът на икономиката Делян Добрев по въпроса с референдума за АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на БНТ.

"Референдумът е една много хубава процедура, когато е чистосърдечен", каза Добрев и подчерта, че проблемът с АЕЦ "Белене" е не друг, а финансов, тъй като няма достатъчно средства за построяването му.

По думите на министъра е много е лесно да се говори, че трябва да се построи нова АЕЦ и че токът ще е по-евтин, но това е манипулация, защото токът от "Белене" като цена ще е между слънчевата и вятърната енергия и четири пъти повече от себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй".

Добрев припомни, че най-малко над 20 млрд лв. ще струва проектът "Белене", като за сравнение цялата българска енергетика в момента струва 12 млрд. лева, а за една година, например, пенсиите са приблизително 11 млрд. лева.

Той обясни, че в продължение на три години правителството е търсило инвеститори за построяването на централата, защото това е единственият начин тя да бъде построена, но такива инвеститори не е имало. Министърът даде за пример напливът от чуждестранни инвеститори за ВЕИ сектора, каквито обаче липсват за АЕЦ.

Министър Добрев заяви, че ако БСП са искали да построят АЕЦ "Белене", те са щели да го направят, а целта на референдума сега е да използват темата за своите собствени политически амбиции. Той изрази своята сигурност, че хората ще гласуват разумно, когато са информирани и "знаят всички факти, а не слушат само обиди и нападки към конкретни министри".

По темата за газа министърът на икономиката подчерта, че по време на посещението му в Турция турски частни инвеститори са проявили интерес да внасят от горивото в България. Все още предстои да се уточни как ще се случи това и какви ще са обемите, но е възможно още през 2014 г. България да внася и друг газ освен руски.

След посещението си в Израел Добрев подчерта, че е постигнал успех след разговорите с израелския президент Шимон Перес и с министъра на туризма Стас Мисежников. По думите му вече се забелязва възстановяване на туристическия пазар след атентата срещу израелски туристи на летище "Бургас".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати