Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Окт 18
Начало arrow Политика arrow Цветни коалиции по интереси коват законите

Цветни коалиции по интереси коват законите

  Print E-mail
2012-08-03 06:25:06
източник: dnes.bg

Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика. 

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем. 

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др. 

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург. 

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест. 

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института. 

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов. 

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?