27 Април 2024 г. Събота

Цветни коалиции по интереси коват законите

2012-08-03 06:25:06
Цветни политически коалиции по интереси изработват и внасят през последната година законопроекти в Народното събрание, отчете Институтът за модерна политика. 

От организацията отчитат в деветия мониторингов доклад за състоянието на парламентарното управление за януари-юли 2012 г. и засилени корпоративни интереси в законодателството, което се превръща в системен проблем. 

Т.нар. коалиции по интереси в НС са в резултат от тежката икономическа криза и нарастване на стремежа на тесните корпоративни интереси да се доберат до свития ресурс, като един от начините е именно по законодателен път, обясни Борислав Цеков.

24 приети вече закона попадат в категорията "прозрачно законодателство", 21 - в "сиво", а 6, които предстои да бъдат гласувани, са рискови.

Сред силно лобистки текстове в доклада се отбелязани поправките в Закона за горите (върнати от президента), за акцизите, за безмитната търговия, за тютюна и др. 

Като положително в законодателната дейност на 41-то нс от Института по модерна политика посочват приемането на промени, които решават проблема с осъждането на България в съда по правата на човека в Страсбург. 

Сред иновативните проекти, приети от депутатите, които дават възможност на гражданите да защитават правата си, от неправителствената организация посочват промяна в Закона за съдебната власт, за МВР - с които се установява стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие и физическа сила при полицейски акции и забрана за прилагане на животозастрашаващи методи при задържане и арест. 

Добро решение е и създаването на анкетни комисии за парламентарен контрол върху службите за сигурност и използването на СРС-тата.

Премиерът Бойко Борисов "води" по най-политизирани отговори и "разпалване" на междупартийна полемика в петъчния парламентарен контрол, сочи анализът на института. 

Като цяло се отбелязва трайната тенденция министрите да не поемат политическа отговорност за проблемите в своя сектор. Изключение е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Добри примери са Сергей Игнатов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Нона Караджова.

На критика подлежи поведението в парламента на вътрешния министър Цветан Цветанов, на Николай Младенов, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Мирослав Найденов. 

Най-активно е атакувал кабинета с въпроси и питания депутатът от левицата Димчо Михалевски - 98 въпроси и питания. След него е десният народен представител Иван Иванов, следван от Корнелия Нинова - Коалиция за България.

Според изследването ПГ на ГЕРБ възвръща водещата си роля в законодателната активност. Нареждат се Синята коалиция, "Атака", докато КБ остава на 4-то място - при водеща роля в предишни периоди, посочва БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати