25 Април 2024 г. Четвъртък

Българин живее 25 години със СПИН, грижи се за семейството

2012-08-03 05:45:30

 

Болен от СПИН българин живее 25 години със страшната диагноза. Болният е регистриран през 1987 г. Терапията му започнала през 1998 г. , пише "24 часа". 

До момента пациентът продължава да работи и да се грижи за семейството си.

Близо 70 на сто от новооткритите заразени със СПИН в България са до 15-годишни, каза доктор Тонка Върлева - директор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на здравното министерство д-р Тонка Върлева.

По думите й, от началото на годината регистрираните, заразени с ХИВ са 91. От тях 69 са мъже, 22 са жените.

Най-голям е броят на заразените в София - 48 души, следва Пловдив - 12, а Варна е трета с петима души.

Варна се оказва сред най-активните участници в анонимното, доброволно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН.

До 17 юли регистрираните с ХИВ инфекция в страната са 1564. 31 процента от всички новоинфектирани са хора, които упротребяват интравенозни наркотици, а 32 процента са мъже, които имат сексуални контакти с други мъже.

"Козлодуй" плащаше за "Белене", пък заявява в интервю за "Труд"  изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.  Той посочва, че Националната електрическа компания е пред фалит, тя е декапитализирана, ликвидността й е нула. 

Дължи пари на ТЕЦ "Марица-изток 2", на АЕЦ "Козлодуй", на топлоелектрическите централи. 

"Какво трябва да направим? Да разпродадем вецовете, както може би чакат някои хора, и да започнем да дофинансираме част от проекта ("Белене")? При всички случаи няма да стане така. Това, което за мен е важно, е АЕЦ "Белене" да не бъде строен на гърба на АЕЦ "Козлодуй" и ще се боря с всякакви сили това да не се случи. В момента индиректно се ползват средства на "Козлодуй" за "Белене", обяснява Николов.

Напаст ли е зелената енергия, или как се раждат опасни митове, пък коментира в "Сега" Никола Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация (БФА). 

По думите мувъзобновяемата енергия не е ненужен лукс или самоцелна "зелена"политика. Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са незаменимо средство за излизане от икономическата и енергийната зависимост на страните от ЕС от изкопаемите горива. 

Енергията от природата е налична навсякъде и е напълно безплатна. А технологиите за добива й поевтиняват благодарение на икономия от мащаба, която е следствие от подкрепата на страните от ЕС. В България цената на ВЕИ в момента се усеща силно от потребителите. 

Това нямаше да е така, ако ДКЕВР бе приела предложения от БФА модел за намаление на тарифата при достигане на определени междинни цели. Тоест "лошите" инвеститори бяха предложили да имаме същите инсталирани мощности, но на много по-ниска цена. Ако ДКЕВР бе приела това предложение, потребителите и бизнесът щяха да са доволни, смята Газдов. 

"Скандалът с дипломите: нищо лично - само бизнес", коментира "Сега". 

Решението на турския Съвет за висше образование от 5 юли, с което замразява процедурите по легализация на дипломите от български университети, е напълно логично и не би трябвало да е изненадващо. Анкара дава сигнали още преди две години - когато въвежда тежки приравнителни изпити. 

Колкото и да са подправените документи, те са удар върху онези няколко на брой от всички 51 университета в страната, които наистина се опитват да държат на стандартите за качество. 

Въпросът е защо в този скандал българската държава се държи като щраус, заровил главата си в пясъка? Похвално е, че министърът на образованието Сергей Игнатов размаха пръст и се закани всеки да си получи заслуженото. 

Тогава обаче освен замесени преподаватели ще се окаже, че има и замесени ректори, които широко си затварят очите за процъфтяването на този бизнес, както министърът нарече образованието. 

Може да се окаже, че схемите за фалшиви дипломи цъфтят под политическия чадър на високопоставени държавни чиновници, министри или депутати.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати