19 Април 2024 г. Петък

ВСС подгони Крънчева заради делото "Чорни"

2012-08-02 11:41:43

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет започва проверка на зам.-председателката на Софийския градски съд Петя Крънечва.

Повод за проверката е прекратеното поради изтекла абсолютна давност дело срещу Павел Тренев и Димитър Димитров за източването на шест милиона долара на бизнесмена Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка.

Делото е стартирало през 2004 година и осем години не е било приключено на първа инстанция от Крънчева. Разпоредената проверка е за срок от една година – от юни 2011 г. до юли 2012 г. Съдия Петя Крънчева е забавила общо 26 дела.

 

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не прогнозира дали този състава на ВСС, чийто мандат изтича през есента, ще се занимава с резултатите от проверката. Това според нея зависело от факта колко време инспекторатът ще проверява съдията.

ВСС се е самосезирал след публикации в пресата по случая с Крънчева, обясни след заседанието  председателят на комисията за наблюдение на общественозначимите дела Пламен Стоилов.

Стоилов отказа да коментира за кои дела точно става дума, защото по този начин щяла да се предреши бъдещата проверка, но намекна, че става дума за случая с изчезналите милиони на Чорни.

По негови думи първо трябва проверяващите да разберат каква е причината за забавянето на дела, да представят доклада си пред ВСС и след това да се правят заключения.

През март Петя Крънчева беше избрана за за зам.-председател на Софийския градски съд. Крънчева беше предложена за поста от председателя на съда Владимира Янева, която нашумя с близките си отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Избирането й предизвика широк отзвук, а наяве излязоха две проверки на работата на Крънчева. Те обаче са били за предишен период, не за този, който ще се проверява сега.

Проверката на Петя Крънчева идва по-малко от месец след като председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова беше освободена дисциплинарно от поста си в СГС.

Тогава се появиха подозрения, че т.нар. “правителство на съдебната власт“ се освобождава от неудобните за властта хора. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати