26 Април 2024 г. Петък

БСП готова да хване гората

2010-08-12 09:56:37
След дълги терзания БСП влезе в нова роля. На партия, която храбро може да носи на бой и още нещо. С надеждата така да спечели симпатиите на по-жалостивия електорат. 

Воплите, че земеделският министър Мирослав Найденов е взел на мушка гласа на червените Корнелия Нинова може би ще трогнат публиката, която обича сапунките.

Но трудно някой ще приеме на сериозно, че животът на госпожата вече виси на косъм. За зла участ на сценаристите от "Позитано" Найденов е и сред най-харесваните министри. 

Рейтингът му скочи почти двойно - от 23 на 43 на сто, след една година управление. Рекордът в одобрението на избирателите отчете НЦИОМ през юли. Месец по-късно БСП кърши пръсти - ето го убиецът на държавата, той заплашва нашата Корнелия. 

Поводът - реплика на министъра, според която е готов да убие Нинова, обвинила го, че е на лов, докато тя се среща с тютюнопроизводители в Благоевград. Изпуснатата гневна закана обаче трудно ще превърне Найденов в черна овца за мнозинството българи. 

Драматичният тон на червените звучи изкуствено напомпан. Геройската поза на Нинова, която се държи като картечарка на барикадата, се допълва от нейния колега Антон Кутев, който съвсем сериозно пита - Кои сега са "килърите" в държавата? 

Трудно е да се преброят хората, които биха се вързали на тази леко параноична риторика, но, вникнат ли в думите, ще се обидят повече, отколкото от прословутата реплика "шибан народ" на министър Божидар Димитров. Логично - кой не би се засегнал, ако обявят вкуса му за инфантилен. 

С оглед на предстоящите избори обаче вековната партия би трябвало да влезе в час с обществените настроения. И да не се хвърля като бик на червено точно върху един от народните любимци с измислени мотиви за искане на оставката му. 

Защото и нейните избиратели ще си помислят, че барутът се хаби напразно. Особено като се има предвид и червената атака срещу министър Божидар Димитров. 

Споровете какво означава "шибан" в официалната лексикография и в родния жаргон може и да се интересни за някого, но със сигурност никой не си помисли, че видният историк е имал предвид "бит с пръчка".

Което няма никакво значение по една съвсем проста причина - от управническо лицемерие и политическо нищонеказване с много думи мнозинството от хората у нас са толкова обидени вече доста години, че никакво изпускане на нерви не може да ги засегне толкова драматично. 

Камо ли пък толкова дълбоко, че да не се сетят, когато от БСП се запенявят да ги защитават и да искат оставката на Димитров - ами нали той бе член на същата БСП много години? 

Точно това между другото е сред най-обидното поведение на политиците ни - посланието "щом е от нас, е добър, мине ли към другите - по-черен е от дявола". 
Лъжци, е отговорът на избирателите, а като беше във вашите листи какво говорехте? 

От БСП всъщност обясняват на българите, че преценката им за земеделския министър е невярна, паметта къса, а усещанията им за достойнство и обида тотално сбъркани. Че министрите трябва да се позамислят, преди да се държат и говорят публично така, все едно са на маса с приятели - спор няма. 

Говорилнята в закъсалата откъм идеи и рейтинг БСП обаче определено има нужда от доста повече мисъл. Иначе изглежда, че скоро червените лидери могат да призоват симпатизантите си да хванат гората или да започнат да копаят землянки, както в доброто старо време. А хората за пореден път да попитат защо августовската жега така поразява политиците.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати