19 Април 2024 г. Петък

Майкъл Фелпс счупи и последния липсващ му олимпийски рекорд

2012-08-01 06:40:18
Майкъл Фелпс за пореден път записа името си със златни букви в историята на световния спорт днес.

Американската щафета спечели по изключително убедителен начин олимпийската титла на 4х200 метра свободен стил, а 27-годишният плувец спечели своя 15-и златен и общо 19-и медал от олимпийски игри. Пози начин задмина по брой отличия руската гимнастичка Лариса Латинина, която има 18 в периода 1956-1964 г. Той вече е най-успешният олимпиец за всички времена.

Американците спечелиха дисциплината за трети пореден път след Атина 2004 и Пекин 2008, като и в трите финални плувания неизменно част от щафетата бяха Майкъл Фелпс и Райън Лохти.

Фелпс, който само час по-рано загуби драматично титлата в любимата си дисциплина 100 метра бътърфлай, беше избран на четвърти пост, където трябваше да се изправи срещу намиращия се в страхотна форма Яник Аниел.

До битка обаче не се стигна, след като Лохти, Конър Дуайър и Рики Беренс предадоха щадетата на Фелпс с огромна преднина. По този начин американците си отмъстиха на французите за загубата на 4 по 100 метра, когато Аниел навакса 0.55 секунди на Лохти на последен пост.

Лохти се реваншира за разочароващото си плуване в първата щафета и се представи много силно на първи пост. Той предаде с преднина от 0.98 секунди пред австралийците, като до последните метри плуваше под графика на световния рекорд.

Конър Дуайър на втори пост не само задържа аванса, а успя дори да го увеличи с още близо една секунда. Рики Беренс направи изключителни последни 50 метра в третия си пост, за да предаде щафетата на Фелпс с преднина от 3.88 секунди.

Яник Аниел успя да навакса част от изоставането, но преднината на американците беше огромна. Те финишираха за 6:59.70 минути, като изпревариха французите с 3.07 секунди.

Китайците изпревариха германците в борбата за бронзовия медал. Паул Бидерман на първи поста даде добър старт на Бундестима, но шампионът на 400 метра и вицешампион на 200 метра Ян Сун направи отличен последен пост, за да могат азиатците да финишират с 29 стотни аванс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати