25 Април 2024 г. Четвъртък

Корупцията и ромската маргинализация са основните проблеми у нас

2012-08-01 06:36:46

Най-големият проблем с човешките права в България остава маргинализацията на ромското малцинство, се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права за 2011 година.

Десни екстремисти упражняват насилие върху ромите, мюсюлманите и други религиозни малцинства, се казва в документа. Съмненията за корупция продължават да бъдат основната причина за липса на обществено доверие във властта, съдебната система и други държавни институции.

У нас има и други проблеми, свързани с човешките права – Държавният департамент обръща внимание на лошите условия в затворите и другите места за задържане. Лошото отношение към затворниците и задържаните, най-вече ако те са представители на малцинствата, също се споменава в доклада.

Като сериозни проблеми на страната ни се посочват големите забавяния в работата на съдебната система, очевидната злоупотреба с подслушване, насилието и дискриминация над жените, насилието над деца, дискриминацията на турската и ромската етническа общност, антисемитски вандализъм, трафикът на хора, както и дискриминацията на хората с увреждания, гей обществото и болните от ХИВ/СПИН.

Правителството взе мерки за преследване и наказване на хората, които са извършили злоупотреби в службите за сигурност и другите правителствени сектори. Тези мерки обаче често се оказват неефективни, а безнаказаността се оказва проблем.

Държавният департамент обръща внимание и на президентските избори през 2011 г. В документа се посочва, че наблюдателите смятат, че са спазени основните човешки права и свободи, но се отбелязват проблемите с купуването на гласове и организационни недостатъци.

Адвокатите по човешките права настояват, че законът дава твърде големи правомощия на полицията да използва сила и оръжие. Броят на делата срещу представители на службите за сигурност нараства. До октомври миналата година е имало 39 съдебни преследвания и 13 присъди за представители на Министерство на вътрешните работи, се посочва в доклада.

Наблюдателите отбелязват, че нарастването на употреба на сила от органите на реда съвпада с нарастването на усилията на правителството да се справи с организираната престъпност. В доклада се отбелязва още, че неправителствените организации твърдят, че властите често не разследват твърденията за полицейско насилие.

Полицията има право да задържа хора за 24 часа, без да им бъдат повдигани обвинения, отбелязва Държавният департамент. В доклада се посочва, че има данни, че полицията понякога задържа лица за дребни престъпления и чрез насилие ги кара да правят самопризнания.

Групи за защита на човешките права продължават да твърдят, че медицински прегледи не се провеждат след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват виновните.

В доклада се обръща внимание и на свободата на словото. Законът предвижда гарантиране на тези човешки права и правителството като цяло ги спазва, отбелязват от Държавния департамент. Документът обаче посочва, че има много опасения, че медийният пазар е доминиран от бизнес интереси, които преследват политическо влияние.

От департамента цитират данни на неправителствени организации, че журналистите често си налагат автоцензура или взимат пари от определени политически и бизнес кръгове и дори представители на организираната престъпност, за да пишат позитивни материали за тях или очернящи за враговете им.

Конституцията и законите гарантират независима съдебна система. Въпреки това корупцията, неефективността и безотчетността се превръщат в повсеместни проблеми, пише в доклада.

Законът предвижда наказания за корупцията във властта. Въпреки това правителството често не прилага закона ефективно и представители на властта във всички сектори често участват в корупционни схеми безнаказано.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати