Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow България arrow Дебне ни нова ценова заплаха

Дебне ни нова ценова заплаха

  Print E-mail
2012-08-01 06:34:39
източник: dnes.bg

Надига се нова голяма ценова заплаха за скромните бюджети на българите, алармира вестник "Сега". Скъпият хляб се оказва по-малкото зло, като се очертава скок в цените на мляко, сирене, масло, кашкавал, месо, кайма, колбаси.

На първа страница "Дума""">Същевременно цените на пшеницата продължават възходящия си тренд, като в момента са с над 30 процента повече спрямо миналата година, съобщава по темата "Капитал Daily".

Докато Агенцията по заетостта се хвали с намаляване на безработицата вече трети месец поред, европейската служба за статистика Евростат отчита постоянно увеличение на негативния показател у нас, пише "Сега". Според европейските данни към края на юни безработицата у нас е стигнала 12.4 процента, което е ръст с 0.2 процентни пункта спрямо май и с цели 1.2 пункта ръст спрямо юни 2012 г.

Под заглавие "Невидимата средна класа" "24 часа" анализира последните данни, според които средната класа по света ще се увеличи с 2 милиарда души до 2030 г. Според Красен Йотов, икономист от "Индъстри уоч" този слой в обществото у нас е концентриран в 4 големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Това се региони, характеризиращи се с ниска безработица и сравнително стабилни доходи.

Делът на лошите кредити стигна небивал връх. Тази новина е водеща за "Сега" и "Капитал Daily". Почти 17 на сто от отпуснатите от банките заеми са с големи просрочия - над 3 месеца, показват данните на БНБ за второто тримесечие на 2012 г. Въпреки това печалбата на банковата система расте. Необслужваните заеми вече са 16.86 процента. Това е нов пик, след като през първото тримесечие бяха достигнали 16.21 процента. Ръстът щеше да е още по-жесток, ако не беше раздвижването в кредитирането. Според статистиката на БНБ обемът на банковото финансиране, макар и слабо, расте.

Мобилните оператори вече могат да вдигат цените, като включат в тарифите си и ръста на инфлацията, съобщава под глава "Преса". Клаузата, записана с дребен шрифт в договорите, е в сила от март тази година.

Пред "Монитор"Хемус", както и четирилентовите скоростни пътища, един от които е този до Видин. Важно е до 2020 г. да стане готов и най-тежкият лот 3 от "Струма" между Благоевград и Сандански, който минава през Кресненското дефиле и там ще се строи тунел. Приоритет ни е и прохода Шипка.

Изпълнението на останалите проекти, като например за скоростния път Русе - Шумен, ще зависи от наличните средства." По думите на Павлова реализацията на големите пътни проекти върви по план. 

Пред "Стандарт" министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разкрива подробности около преговорите с фармацевтичния бранш за цените на лекарствата. "Няма да отстъпя по отношение на намаляването на надценката, категорична е Атанасова. По време на преговорите фармацевтите протестираха. "Проблемът, който поставиха протестиращите, беше единствено планираното намаляване с 2 процента на търговските надценки върху цените на лекарствата в аптеките.

Този проблем беше представен пред обществото под един по-различен ъгъл, а именно, че намаляването на надценките в търговията на дребно ще доведе аптеките до фалит и така достъпът на хората до лекарства ще бъде затруднен. Факт е обаче, че и в момента, при сегашните проценти на надценките, в 39 общини в страната или няма разкрити аптеки, или пък ако има аптеки - те не работят по договор с НЗОК. С други думи - и при сегашните надценки в отделни райони аптеки няма, отчете Атанасова.

От водата в офиса лесно плъзва зараза, алармира в интервю за "Телеграф" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. "Замърсяването на водата в галоните идва от липсата на програма за хигиенизацията на автомата. Той се ползва с години и редовно трябва да се почиства цялостно, както и филтърът", посочва Величкова. По думите й хигиенизирането в момента се извършва на доброволен принцип.

Според челото на "24 часа" над 1500 обекта в София могат да станат потенциални мишени за терористичен акт. Сред тях, освен летището, Централна гара, автогарата и метрото са бензиностанции, хидротехнически съоръжения, магистрали и подлези.

"Мишените" влизат в т. нар. критична инфраструктура. На всяка е направена оценка на риска, която ги дели на "ниска", "средна" и "висока". Мерките за действие при терористичен акт срещу тях са разписани в новия план на Столична община. За първи път обаче той е писан от експерти на общината, полицаи, БАН и др.

Всички бедни държави имат сериозен проблем със сигурността си, обобщава в интервю за "Новинар" Тихомир Безлов, eксперт в Центъра за изследване на демокрацията. "Те не могат да инвестират големи средства в нея и съответно оттам започват и проблемите. Бедните страни не могат да имат скъпи агентурни мрежи, не могат да имат добре трениран състав за сигурност, както и технически средства за преодоляване на проблема с тероризма. Така че навсякъде в тази част на Балканите сигурността е много сериозен проблем. Режимът на влизане на чужди граждани в България не може да се спазва и оттам идва бедата", анализира Безлов.

В интервю за "Преса"

Планираното преместване на Агенция "Митници" от София в Русе вече трета седмица създава напрежение сред служителите на институцията. Тази идея ще разруши нещо, градено 133 години.  Историята не помни такова преселение, коментира в интервю за "24 часа" Иван Кучмов, началник-секретар в агенцията.

Местенето само ще затрудни работата на институцията. "Контактуваме  ежедневно с офицери за свръзка от ЕС, ГДБОП и други служби и ведомства. Как да я правим тази връзка - по телефона? По факса? Или ще се пътува всеки ден от Русе до София? Уж дребни неща, а сметката набъбва", пресмята Кучмов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  Новини Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от ...
  Новини В Оперативния щаб очакват пик на коронавируса в третата третина на април месец - времето е по време и след Великден."Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва, заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?