19 Април 2024 г. Петък

Дянков развърза торбата с парите, вдига пенсии и заплати

2012-07-31 18:47:15
Финансовият министър Симеон Дянков развърза торбата с парите и обяви, че правителството ще увеличи заплатите и пенсиите от първи януари догодина. 

Очаква се минималната работна заплата да стане  310 лева, а пенсиите да се повишат между 7 и 10 на сто.

Премиерът Бойко Борисов е заръчал на Дянков да намери начин за увеличение на пенсиите. 

По този начин вътрешното потребление ще се увеличи, тъй като пенсионерите са тези, които си харчат парите веднага, прогонозира финансовият министър. 

„По-важното, което сега се анализира, дали да е пропорционално за всички увеличението или тези, които имат по-ниски пенсии в момента, още повече да им се вдигне пенсията и премиера поне е на товамнение”, коментира пред журналисти Симеон Дянков.
 
Вицепремиерът не е съгласен с предложението на синдикатите минималната работна заплата да скочи на 330 лева. На есен парламента ще гледа бюджет 2013 и в него ще бъде заложено по-малко повишение. 

„Ще се увеличи минималната работна заплата, ние вече сме я увеличили вече на два пъти от 240 на 270, после на 290. Смятам, че може да се увеличи на 310”, заяви още финансовият министър. 

След като премахна бонусите в министерствата, Симеон Дянков обяви, че още от утре, 1 август, бюджетните заплати се увеличават между 20 и 30%.

„От тези така наречени скрити такси, глоби, концесионни възнаграждения, сега вдигаме заплатите, а не просто тихичко да се раздават. Оказва се, че хората са имали доста по-високи доходи, сега обаче те ще влязат във заплатите”, каза още Дянков. 

Увеличенията на пенсиите и минималната заплата трябва да залегнат в новия бюджет, който ще се гледа в парламента през септември месец. 

Дянков прогнозира инфлация за тази година от 2%, като за последните три месеца дори има дефлация, тъй като през юни цените леко падат.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати