16 Април 2024 г. Вторник

България разнебити Полша

2012-07-31 14:59:45
България удари Полша с 3:1 гейма в група "А" на летните олимпийски игри в Лондон. По този начин нашите си осигуриха участие на четвъртфиналите на турнира, след като преди това пометоха домакина Великобритания с класическа победа.

Изключителен мач за "трикольорите" изигра Цветан Соколов, който не спираше да изстрелва безпогрешно своите "снаряди" в нападение. Българите играха като истински отбор, а в защита извънземни спасявания направи Теди Салпаров.

В първата част "лъвовете" успяха не само да заличат преднината на поляците, но дори взеха партията с добър аванс от три точки. Нашите изтръгнаха равностойния втори гейм, в който имаха нужда от цели шест възможности за спечелването му. 

След това българските национали се отпуснаха, но във важния четвърти гейм стиснаха зъби и макар да профукахме пет точки аванс, удържахме победата.


Мачът започна напълно равностойно до 4:4 точки, след което поляците дръпнаха с 6:4 след контраатака на Бартош Курек и ас на Збигнев Бартман. 

Първата техническа пауза в сблъсъка дойде при 8:5 за нашите съперници, след грешка в атака на Тошко Алексиев. Последва блокада на Михал Винярски срещу Цветан Соколов и "лъвовете" се видяха изоставащи с цели четири пункта. След атака през центъра на Теодор Тодоров и блокада на Алексиев нашите успяха да стигнат до равенство 10:10.

Отново Тодоров поведе българите, а после много технична контра на Цецо Соколов ни даде аванс от 13:11 точки. Последва ново равенство, а второто техническо прекъсване дойде при минимална преднина за българите.

"Трикольорите" продължиха да поддържат преднина от две точки и след фантастичен ас на Виктор Йосифов поведохме с 18:16. Груба грешка в атака на Збигнев Бартман ни даде още една точка. България дори поведе с 23:19 пункта след блокада на Виктор Йосифов, а благодарение на зрелищен блок-аут на Тодор Скримов в края взехме първия гейм с 25:22.

Във втория гейм двата тима вървяха рамо до рамо и България имаше крехък аванс от 8:7 точки при първото техническо прекъсване в партията, благодарение на успешна атака на Тодор Алексиев. 

Полша обърна резултата, но веднага последва обрат и преднина от 11:9 за българите след технична атака на Тодор Скримов и два мощни аса на Цецо Соколов, който "взриви" трибуните.

Курек и Загумни взеха нещата в свои ръце и Полша взе три поредни точки, след което българският селекционер Найден Найденов взе задължително прекъсване. Атака през центъра на Виктор Йосифов, както два поредни снаряда в нападение на Цецо Соколов и Тошко Алексиев ни върнаха в играта за партията.

След техническото прекъсване вече водихме с 18:15, но допуснахме да бъдем изравнени. Играта продължи точка за точка до 21:21, след което България отново поведе с една точка благодарение на Тодор Скримов. 

Цецо Соколов изригна с ас и така поведохме с 23:21. Полските волейболисти съумяха да стигнат до равенство 24:24, а след това нашите имаха нужда от цели шест геймбола, за да изтръгнем частта с 29:27 след атака на Тодор Скримов. 

Третата част започна с аванс от 3:1 за Полша. нашите успяха да изравнят, но след това поляците отново оформиха преднина от три точки, които поддържаха до 12:9, като един от най-активните за Полша бе Курек. Тодор Алексиев изпълни слаб сервис, при който намери мрежата и нашите отново изостанаха драстично. Второто техническо прекъсване в срещата дойде при 16:11 за полския състав.

Пенчев замени Алексиев при пасив от пет точки за нашия тим, който не успяваше да се противопостави на своя опонент в третия гейм. Поляците светкавично поведоха с 21:13 точки. Момчетата на Найден Найденов нямаха търпение третия гейм да завърши и бяха размазани в него с 25:13.

След отлична реакция на мрежата на Виктор Йосифов българите успаха да изравнят 2:2 в самото начало на четвъртия гейм. При 4:4 нашите показаха феноменална защита, отразиха мощната полска атака, след което Цецо Соколов изригна с истинска "гръмотевица", давайки аванс на България. 

Прекрасна блокада на Николов и Алексиев ни донесе преднина от 7:4 и Андреа Анастази поиска прекъсване. веднага след това взехме още една точка, която вече ни даваше комфортен аванс от 8:4 при първото техническо прекъсване в четвъртата част.

Много технично включване на Ники Николов доведе резултата до 10:6 в наша полза. Залагайки на точността, вместо на грубата силна, Цецо Соколов изненада нашия противник и България дръпна с 12:7. "Лъвовете" поддържаха разликата от пет точки и до второто техническо прекъсване.

Въпреки невероятната игра на Теди Салпаров в защита, силният полски блок отрази атаката на България и така разликата бе сведена само до две точки в наша полза. Логично Найден Найденов взе таймаут, за да успокои своите възпитаници. След четири поредни точки в актива на противника, Цецо Соколов избухна с бомба в нападение за 17:15. Нов превъзходен блок на Полша обаче изравни резултата.

Атаката, с която поведохме с 21:19 точки бе може би най-запомнящата се в целия мач. Поляците отразиха две поредни мощни български атаки. Винярски дори върна топката от невероятно трудна позиция - в близост до рекламните пана, но след това Георги Братоев пусна кълбото много технично в полското поле, докато трима наши съперници бяха скочили за блокада.

Нашите удържаха преднината си, но при 24:23 точки Винярски сервира леко, нашите издебнаха съперника и след мощен удар на Йосифов взехме гейма с 25:23, а с това и мача!



БЪЛГАРИЯ - Полша  3:1 (25:22, 29:27, 13:25, 25:23)


БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров-либеро

Селекционер: Найден Найденов


Полша: 
Пьотър Новаковски, Михал Винярски, Бартош Курек, Збигнев Бартман, Лукаш Жигадло, Марчин Мозджонек, Кжиштоф Игначак-либеро

Селекционер: Андреа Анастази
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати