20 Април 2024 г. Събота

Гаф! NBС направи турския официален език в България

2012-07-30 15:24:42

Американският телевизионен гигант NBC, който притежава правата за излъчването на Олимпийските игри на територията на САЩ, допусна сериозен гаф в представянето на България. 

В материал на интернет страницата на телевизията, където са представени страните участнички, е посочено, че официалните езици в страната ни са български и... турски. 

Това обаче не е единствената неточност на телевизията. NBC посочва, че в Лондон България ще бъде представена от 66 спортисти, а всъщност точната бройка е 63. 

В материала, посветен на страната ни, е отбелязано още, че комунистическият режим у нас пада през 1991 година с разпадането на Съветския съюз. 

Иначе от телевизията посочват, че най-големите надежди за медал на страната ни са свързани с борбата и по-конкретно със Станка Златева и Елис Гури. Сред останалите потенциални медалисти са посочени боксьорът Детелин Далаклиев и стрелецът Антон Ризов.

Dnes.bg припомня, че преди няколко дни БОК изпрати протестно писмо с настояване за корекция на редица неточности в инфосистемата на Олимпиадата в Лондон. 

В базата данни на интернет програмата погрешно е отбелязано, че първото ни участие на летни игри е през 1924 г. в Париж, което пренебрегва неспоримия факт, че България е една от държавите с представители на първите модерни игри през 1896 г. в Атина.

По този повод само преди седмица в София бе представен уникален документ, съхраняван в дирекция “Централен държавен архив”

В масива данни на инфосистемата в Лондон има и други несъответствия относно нашите участия, като например, това, че Ваня Гешева е спечелила 3 медала в Мексико през 1968, а не каквито са фактите - в Сеул 1988 г.

Официалното писмо на БОК е изпратено до Отдела „Връзки с националните олимпийски комитети” към МОК с настояване за бърза реакция и корекция на неверните данни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати