19 Април 2024 г. Петък

Не сме концесионери, а собственици, скочиха от "Витоша ски"

2012-07-30 15:23:38

Ограничаването на правото на строеж за срок от 20 години в новия Закон за горите е противоконституционно, заяви адвокат Петър Петров, член на Съвета на директорите на "Витоша ски" АД.

От дружеството днес дадоха пресконференция, за да представят своята гледна точка в спора за Закона за горите.

На 25 юли на второ четене беше приет новият Закон за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

 

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.

"Витоша ски" не е концесионер на нищо, а е законен собственик на лифтовете и влековете на територията на планината, каза Петър Петров.

Според ръководството на "Витоша ски" дружеството би трябвало да има безсрочно право на строеж като собственик на съоръженията. Записаният срок от 20 години не е достатъчен за възвръщаемост на инвестицията, смятат от "Витоша ски".

От фирмата повториха намерението си, обявено още в събота, че ще се обърнат към Европейската комисия за становище по законовия казус.

"По-голямо посегателство върху частната собственост не съм виждал", коментира адвокатът.

От “Витоша ски“ предупредиха, че може да има нов провал на ски сезона. Дружеството ще работи през идващия зимен сезон, но той е под въпрос заради липсата на писти. Съгласно Закона за туризма ски могат да се карат само на категоризирани писти, каза Петров.

Според адвоката след влизане в сила на промените в Закона за горите на Витоша няма ски писти. По негови думи, за да има писти, е необходимо те да бъдат обособени и терените да бъдат извадени от горския фонд. В тази ситуация те няма как да бъдат почиствани и обработвани.

Досега лифтовете не работеха, защото не ни беше разрешено да изчистим просеките, отбеляза Радослав Пеев, член на ръководството на дружеството. По думите му със съдействието на столичния кмет този проблем ще бъде отстранен.

От ръководството на "Витоша ски" настояват законовите разпоредби да се прилагат за всички. Според тях на Витоша са изградени три незаконни влека - два в местността "Офелиите" и един в м. "Ветровала".

Без търг са изградени и двуетажни сгради на ски училища, за които има заповеди за премахване, но никой не ги събаря, посочиха от дружеството.

От фирмата обещаха да изпълнят поетия вече ангажимент и два лифта да заработят от 1 август. Работа ще започнат лифтовете "Симеоново - Алеко" и "Драгалевци - Голи връх".

От “Витоша ски“ успокоиха, че съоръженията са безопасни и са минали технически контрол.

В момента на Витоша има девет лифта. Проектът за модернизация на дружеството предвижда замяната им със същия брой лифтове, обясни Радослав Пеев.

Предвидената инвестиция от фирмата за нова ски зона на Витоша надхвърля 70 млн. евро, като езерото за изкуствен сняг няма да е по-голямо от "Ариана" в Борисовата градина и ще се намира в края на пистата "Витошко лале", отбеляза Пеев. Изграждането на нов кабинков лифт струва 10 млн. евро, седалковите са по-евтини, добави той.

От “Витоша ски“ подчертаха, че твърденията, че ще бъде изградена огромна ски зона и Витоша ще бъде бетонирана, са абсолютно неоснователни. От фирмата обясниха, че плановете предвиждат направата на малка, модерна ски зона.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати