19 Април 2024 г. Петък

Борисов се радва на народна любов, кабинетът му - не толкова

2012-07-28 05:13:26

Неодобрението за работата на всички премиери през последните 15 години в края на третата година от мандатите им е по-висок дял от одобрението. Изключение прави само настоящият премиер Бойко Борисов, за когото положителните оценки, макар и с малко, са повече от отрицателните - 46,4% срещу 45,6%. Това сочат резултатите от сравнителен анализ на НЦИОМ по повод три години управление на ГЕРБ. 

През юни 2000 г. Иван Костов има 59% неодобрение и 30% одобрение, през юли 2004 г. Симеон Сакскобургготски получава 62% неодобрение и 28% одобрение, а през юли 2008 г. за Сергей Станишев социолозите регистрират 61% неодобрение и 25% одобрение. 

Правителството на ГЕРБ получава в началото на мандата си 51% одобрение и 20% неодобрение. За сравнение, кабинетът на Иван Костов започва своята дейност с по-високо одобрение, но и с по-високо неодобрение (60% на 24%).

В края на третата година от управлението на ОДС дяловете на одобряващите и на неодобряващите кабинета са почти изравнени (44% на 43%). Подобно изравняване на положителните и отрицателните оценки се регистрира още в края на първата година от управлението на ГЕРБ (през юли 2010 година), когато одобрението възлиза на 41%, а неодобрението – на 45%. 

През септември 2001 година кабинетът на Симеон Сакскобургготски получава едва 11% неодобрение. В края на третата година от мандата му - през юли 2003 г., обаче неодобрението към кабинета вече е три пъти по-високо от одобрението – 65% на 22%. 

През юли 2012 г. една трета от пълнолетните българи одобряват правителството на ГЕРБ, а 56% не го одобряват, като при това няма значима промяна в дяловете на одобрение и неодобрение за кабинета през последната година. 
Същия месец миналата година одобрението е било 31%, а неодобрението – 56%, обобщават от НЦИОМ. 

Въпреки растящата критичност към сегашното правителство, през всяка от изминалите три години българите дават средни оценки за управлението на ГЕРБ /съответно 3,8 за 2010, 3,7 за 2011 и 3,5 за 2012 г./ . Оценките на хората обаче са силно политизирани - сред симпатизантите на ГЕРБ те са високи и стабилни, уточняват социолозите.

„Общото между настоящия кабинет и този на Иван Костов е, че и двата кабинета започват работата си при благоприятна обществена атмосфера, но до края на втората година от мандатите си губят одобрение“, коментират те.

Най-резки амплитуди в обществените оценки се наблюдават при управлението на НДСВ, когато свръхочакванията на хората бързо преминават в масово разочарование.

Критичността към формулата на управление на кабинета на Сергей Станишев от самото начало на мандата не води до големи обрати в обществените настроения. Неодобрението остава трайно по-висок дял от одобрението през целия мандат, посочват още от НЦИОМ.

В края на третата година от мандата си 41-то Народно събрание събира по високи стойности на одобрение и по-ниски на неодобрение в сравнение с предишните три парламента, показват още данните.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати