23 Април 2024 г. Вторник

БСП иска компенсации за хората заради поскъпването на хляба

2012-07-25 19:21:38
БСП поиска компенсации на доходите на хората и за животновъдите заради поскъпването на пшеницата, брашното и хляба. 

Червеният депутат Корнелия Нинова припомни, че скокът на цените е пряко свързан с индексацията на доходите на българските граждани. 

„От две години БСП предлага увеличаване на доходите според равнището на инфлацията. Абсолютно наложително, в създалата се ситуация, е индексирането на заплати и пенсии”, категорична е Корнелия Нинова.

„Министърът на земеделието Мирослав Найденов допринася за повишаването на цената на хляба“, каза председателят на Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към НС на БСП Светла Бъчварова. 

Според нея покачването на цените на хляба, пшеницата и зърното не е краткотрайна или спекулативна тенденция, а дългосрочен процес, който се случва пред очите на министъра. 

Светла Бъчварова изрази притеснението си и от скока в цените на всички продоволствени стоки и отбеляза, че страната ни е с най-висок дял от страните в ЕС по разходи за стоки от първа необходимост. 

„Всички са наясно, че увеличението на цените на зърното и повишението на цените на тока от 1 юли автоматично ще се отрази на поскъпването на всички останали хранителни стоки”, обясни още Бъчварова. 

Тя припомни, че обикновено юлските цени на зърното са най-ниските през цялата година. „В момента обаче цените на зърното в България са най- високите цени, които сме имали от 2000 година насам. 450 лева на тон пшеница е страхотно висока стартова цена”, възмути се Бъчварова. 

По думите й това е с 150 лева повече в сравнение със същия период за миналата година. 

Светла Бъчварова предложи на следващия Консултативен съвет по зърното, насрочен за следващата седмица, да се обсъди и вземе решение как да се компенсират земеделските производители за тази невероятна цена на зърното.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати