18 Април 2024 г. Четвъртък

Защо кабинетът гарантира монопола на Лукойл, питат десните

2012-07-25 12:21:46

Защо правителството гарантира монопола на Лукойл и други големи компании у нас върху търговията с течни горива, питат десните депутати. 

Според Синята коалиция кабинетът "Борисов" умишлено не транспонира в България директива на Европейския съюз от 2008  г. за течните горива. Това се прави умишлено, за да не се даде възможност за конкуренция на пазара на горива, коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Иванов.

Той и колегата му Михаил Михайлов представиха  позицията на десните за скъпото гориво и подкрепиха тезата си за картел между някои големи компании с конкретни цифри.

Тези необосновано високи цени са терор за българските граждани и бизнеса, категорични са от Синята коалиция.

От началото на февруари до момента петролът сорт Брент/основен при формирането на цената / на международните пазари варираше от 124 долара за барел до 103.2 долара - днес, а цената на петрола у нас - 2,67 лв, посочи Михайлов.

В момента при по-ниски стойности на международните пазари в България е 2,73 лв., подчерта Михайлов. В същото време доларът оттогава досега спрямо лева е поскъпнал само 0,3 на сто, отбеляза той. Следователно, казаха сините, няма обяснение за тази висока цена в момента в България, още повече че международната цена на петрола е с 20 долара надолу.

В рамките на 4 месеца на реалния български пазар цената падаше с по две-три стотинки максимум, отбеляза Михаил Михайлов.

У нас за последните 11-14 дни цената скочи от 2,50 до 2.73 лв. т.е с 0,23 лв., пресметна той. Според десните това е  "безумно и нагло отношение на фирмите, които продават горивата на българския пазар".

Иванов и Михайлов припомниха, че още през февруари миналата година са сезирали КЗК и са поискали да провери има ли картелно  споразумение между някои големи компании на нашия пазар. Преди 4 месеца, комисията, припомни Иван Иванов, постави условие на компаниите, за които има подозрение в нелоялни договорки, да дадат своите аргументи против подобно определение.

Към днешна дата все още няма решение дали съществува наистина картелно споразумение. КЗК мълчи и дали Лукойл е монополист в областта на авиационното гориво, каза още заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати