25 Април 2024 г. Четвъртък

Кабинетът дава 150 бона да прибере берачите ни на боровинки

2012-07-25 12:19:21

Правителството ще отпусне извънредни средства, за да осигури прибирането на нашите сънародници, които са отишли за сезонна работа в Швеция без трудови договори и са били измамени.

По предварителна оценка прибирането им ще струва на държавата 150 000 лева, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Група българи бяха блокирани в Швеция, след като заминали да берат боровинки там, но се оказали излъгани от човека, който им предложил работата.

Те са прекарали известно време в изключително мизерни условия, в палатки и са се препитавали от кофите за боклук. По думите на Младенов в момента се търси най-евтиният начин тези хора да бъдат върнати у нас.

Той отбеляза, че се работи в тясно сътрудничество с шведските власти на всички нива, за да може в най-скоро време да се осигури решаването на този казус.

Според министъра това е еднократен акт на правителството. Той беше категоричен, че няма да се позволи на "мошеници, измамници и престъпници, които са подвели нашите сънародници, да злоупотребят със системата, която създаваме".

 

Друг мотив за действията на правителството е големият брой на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция. По думите на министъра правителственото решение е и заради нарастващото социално напрежение в някои от групите в местата, където се намират.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да започне разследване за трафик на хора на тези, които са подвели сънародниците ни и са ги отпратили към Швеция без договори, обяви още Младенов.

“Това е злоупотреба, това е най-вероятно престъпление, това е трафик на хора. Тези българи, които са там, не са отишли от добро, те са търсили работа“, каза Младенов.

По предварителни оценки от няколко дни неколкостотин български граждани са отишли на сезонна работа в Швеция, без да имат трудови договори и са били измамени. Те са намират в различни части на Швеция. Около стотина души, предимно от ромски произход, се събраха преди няколко дни и разказаха, че са измамени.  Те спяха в автобус пред посолството, предоставен от местните власти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати