25 Април 2024 г. Четвъртък

Не става с оставки, трябват усилия на всички институции!

2012-07-25 05:09:02

Пътят не минава през оставката на кабинета и предсрочни избори, а през общите усилия на всички институции за набелязване и предприемане на мерки по препоръките на Европейската комисия. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Диана Ковачева при дебата по вота на недоверие към правителството, който беше поискан от опозицията заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи".

Тя възрази срещу опита за „манипулативен прочит“ на евродоклада от 18 юли. Българското общество има право на обективен прочит на политическата и на техническата му част, подчерта Ковачева. 

Тя увери депутатите, че още през следващия месец ще бъде предложен график за изпълнение на препоръчаните действия. Според правосъдния министър обаче по-важният дебат, който трябва да се състои, е за очакванията на обществото към приоритетите в работата на новия Висш съдебен съвет.

По думите й хората трябва да чуят визията на кандидатите по важни въпроси - за последователно въвеждане на дисциплинарната практика с цел по-добра ефикасност и отчетност на съдебната система, прилагане на критерии при атестиране и назначаване на магистратите, изработване на методика за оценка на натовареността на  магистратите.

По думите на Ковачева в доклада от 18 юли т.г. България е получила балансирана и обективна оценка за развитие на правосъдната й система през последните пет години. 

Ковачева изтъкна, че критики към ефективността на съдебната власт могат да бъдат открити във всички доклади досега и акцентира върху свършеното през трите години от управлението на ГЕРБ за реформирането на сектора. Сред активите, оценени положително и от Брюксел, са промените в закона за съдебната власт.

За първи път от 20 години Министерството на  правосъдието и правителството се ангажират да решат сериозния проблем с обезщетяване на гражданите заради бавното правосъдие, изтъкна Диана Ковачева.

 

Като резултат от действията на ГЕРБ Европейската комисия според министъра е променила тона в докладите си за 2010 и 2011 година. Диана Ковачева смята, че похвалите за политическа воля в критични моменти Брюксел адресира именно към кабинета "Борисов". 

Констатацията, че сме на път да постигнем целите на механизма, обяснява защо на България е дадено време до края на 2013 г. - да се разгърнат реформите и да се приложи законодателството, коментира министърът. По думите на Ковачева, ако изборът на нов ВСС, на главен прокурор стане прозрачно, в условия на обществен дебат, ще се дадат основания да се приеме, че реформите са необратими.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати