24 Април 2024 г. Сряда

Скъпите ток и горива повличат цените на храните нагоре

2012-07-25 05:00:29

Това лято в България ценовите рекорди, изглежда, ще засенчат температурните. След ударното поскъпване на тока от 1 юли и скока на бензина и дизела сега набира сили нова вълна - този път на фронта на храните, пише „Сега“. Като се има предвид, че икономиката ни почти не расте, а българите са най-бедната нация в ЕС и че почти половината от доходите ни отиват за трапезата, новините за поскъпване на хляб, месо, мляко са повече от лоши. БДЖ също готви ценови скок на билетите, а автобусните компании трескаво правят калкулации заради скъпите горива.

Вчера лично министърът на храните Мирослав Найденов наля масло в огъня на цените. На заседание при президента Росен Плевнелиев той обяви, че очаква хлябът да поскъпне - по обективни причини. Найденов подчерта, че заради рекордните цени на зърното, тока и горивата ще се получи верижно поскъпване - тъй като растат разходите на животновъдите и това автоматично ще доведе и до скок в цените на млякото и месото.

Междувременно по българските бензиностанции горивата достигнаха нови, високи стойности. Литър дизел вече се продава по 2.71-2.75 лв., а масовият бензин - по 2.64-2.65 лв. за литър. Освен скъпия суров петрол виновник за скъпите горива е доларът. През последните дни щатската валута, в която се търгува петролът, бие жестоко еврото и вече се разменя у нас за над 1.60 лева.

Хляб, месо, сирене и мляко поскъпват, пише „Дума“. Мирослав Найденов даде картбланш на увеличението точно 20 дни, след като нарече евентуалния скок на цените спекула.

След поскъпването на хляба се очаква повишение на цените и на месото, колбасите, млякото и млечните продукти. Това става ясно от изявление на Мирослав Найденов, разпространено от Министерството на земеделието и храните вчера. Има обективни предпоставки за повишаване цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите, заяви  Найденов.

Така министърът сам опроверга себе си, тъй като точно преди 20 дни - на 4 юли, той категорично заяви, че "няма основание за поскъпване на хляба заради по-високата цена на тока" и дори обяви, че "евентуално поскъпване на това основание би било спекулативно".

Междувременно председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че увеличението на цената на хляба е около 10% и прогнозира, че в началото на август поскъпването вече ще е с 15%. Също вчера месопреработвателите поискаха ДДС върху храните да се намали на 10%, за да се предотврати вдигането на цените на месните продукти.

"Язовирите са пълни, а чешмите - сухи". 38-градусова жега, препълнени язовири и абсолютно сухи чешми. Това е картината в почти половин България. В разгара на лятото всеки трети българин е без вода, в магазините най-купуваната стока е минералната вода, майки и баби мъкнат кофи от кладенци, за да къпят бебетата, установи проверка на "24 часа" по ВиК дружествата. На много места хората се страхуват и от зарази. В същото време обаче от строителното министерство съобщиха, че от режим са засегнати 2,3% от населените места, където живеели само 1,7% от потребителите. Това били 51 общини в 18 области. Това е парадокс.

"Празен резервоар - празна урна", прогнозира анализ на "Труд". Неизбежната инфлация, към която води случилото се през жежкия юли, ще се сблъска със замразените от три години доходи на мнозинството българи. В подкрепа на този извод Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"Съжалявам, че останах в България! Ние сме тежко несолидарен народ. Ние нямаме кауза като общество, нямаме перспектива като общество“.

Министърът на туризма на Израел Стас Мисежников пита в интервю за "24 часа"България да отговори може ли да е с Иран на една маса в ООН. Не е достатъчно само да се заклейми един такъв терористичен акт. Не е достатъчно дори и да бъдат разкрити извършителите и поръчителите. Много важно е да застанем заедно пред лицето на общия ни враг. Невероятно е, че международната общност седи на една маса в ООН с една терористична държава. Как  можем да работим заедно с тях? И това е един труден отговор, който България трябва да даде", заяви израелският министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати