19 Април 2024 г. Петък

Внасяме 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвеждаме

2012-07-24 15:39:46

Производителността на труда в земеделието у нас е 4 пъти по-ниска от общата за икономиката, а доходите в сектора са 40% от средните за страната, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на заседанието на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура.

По данни на президента броят на заетите в сектор земеделие у нас е 751 000 души. Съветът обсъжда темата за националните приоритети в селскостопанската политика на България до 2020 година.

По думите на държавния глава има дисбаланс в развитието на стратегически сектори в земеделието, който трябва да бъде преодолян.

В зеленчукопроизводството през 2000 г. сме имали около 1, 339 хиляди декара земя, на която са произвеждани зеленчукови култури, а през 2011 г. имаме три пъти по-малко, обясни Плевнелиев.

По негови думи в момента страната ни внася 10 пъти повече зеленчуци, отколкото произвежда. В овощарството спрямо 2000 година се обработват само 50 процента от площите, в животновъдството преди сме произвеждали около 10 пъти повече месо, отколкото днес, допълни той.

Според Плевнелиев е изключително важно секторът да се модернизира и стопанствата да се обновят технологично.

По негови думи в стратегията за развитието на селското стопанство до 2020 година трябва да залегнат екологично насочено земеделие и насърчаване на развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството.

По негови думи селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата, то е приоритетен отрасъл и за Европа, и за света. Плевнелиев подчерта, че  в кризата земеделието е и двигател на растежа, то е и отрасъл със сериозен експортен потенциал.

Очаква се през 2014 г. директните европейски плащания в отрасъла у нас да достигнат 1,4 млрд лв, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лв., посочи Плевнелиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати