19 Април 2024 г. Петък

Годината на ускорената агония - последната от мандата на ГЕРБ

2012-07-24 15:38:36

Можете да избутате и последната година от мандата си, но това вече ще бъде годината на ускорената агония, не ви я пожелавам. Така се обърна към управляващите заместник-председателят на ДПС Лютви Местан по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета за провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи.  

Имате желязна парламентарна бригада, подсилена от услужлива независима подкрепа, и това ви осигурява стабилно мнозинство, но бедата е там, че то вече не съответства на преобладаващите настроения в българското общество, подчерта той.  

Според Местан българските граждани вече са прозрели необходимостта от друго правителство, което няма да има нужда от външен натиск, за да възстанови европейската посока на българската политика. Местан коментира, че дясната опозиция превръща в самоцел разграничението от БСП и ДПС и бяга от опозиционната си отговорност да гласува за вот на недоверие.  

В доклада на ЕК се посочва, че мониторингът продължава, което означава, че Шенген се превръща в химера, отбеляза той и посочи, че докладът сваля маските и показва неприятните истини и представлява и европейска оценка за провала на ГЕРБ. Местан вижда в оставането на мониторинга оценка с отрицателен знак. Лаконичното заключение за липса на посока в политиката означава, че България се отдалечава от Европа, коментира Местан.  

Заместникът на Ахмед Доган подчерта, че вотът на недоверие няма нищо общо с терористичния акт в Бургас. В борбата срещу тероризма не е възможно да има държави, които да се осмислят като острови на сигурността, но това не снема отговорността на националните правителства да водят активна политика на превенция на риска от терористични нападения, коментира той.

Местан попита защо на погребението на починалия при атентата български гражданин Мустафа Кьосов не е имало нито един представител на държавната власт освен депутатите Алиосман Имамов и Муса Палев и какво е посланието на това отсъствие. 

Езикът на последния доклад на Европейската комисия означава сваляне на политическото доверие от правителството на ГЕРБ, каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебата. 

Той отбеляза, че никога досега не е имало толкова убийствени политически оценки за България в доклад на ЕК, а необходимостта от външен натиск повдига въпроса за необратимостта на промените. 

Верни се оказаха слуховете, че от края на миналата година правителството на Бойко Борисов вече няма доверието и подкрепата нито на държавите членки, нито на ЕК, коментира Станишев. Той отбеляза, че следващият доклад на ЕК е чак след 18 месеца, което по думите му означава, че "са вдигнали ръце от това правителство и не вярват, че за една година ще постигне сериозни промени". Това означавало също, че членството в Шенген се отлага за неопределено време. 

Когато министър Цветанов твърди, че е пречупен гръбнакът на организираната престъпност, че са разбити 666 организирани престъпни групи, това предизвиква само недоумение и горчиви усмивки, посочи соцлидерът. Според Станишев Цветанов трябва да каже кои са тези 12 организирани престъпни групи, които имат оборот от 1,8 млрд. евро. 

Соцлидерът посочи, че правителството и парламентът обслужват конкретни икономически интереси. За първи път от десетилетия имаме срастване на една партия с държавата, коментира Станишев. 

Няма как да се криете зад отговорността на предишното правителство, то си е понесло отговорността, обърна се лидерът на БСП към ГЕРБ.

 

Този вот на недоверие е демонстрация на неуважение от страна на ГЕРБ, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров при разискванията. Премиерът го няма, когато се обсъжда вот на недоверие към неговото правителство, за кой ли път показвате брутално неуважение към парламента, посочи Сидеров.

Той коментира, че всъщност вотът е предрешен и нарече мнозинството "крадци", тъй като по думите му са откраднали и купили депутати, както и субсидията на "Атака". Той се възмути от декларираната принадлежност към ГЕРБ на някои бивши депутати от "Атака" и заяви, че това е търговия с влияние от страна на мнозинството. Затова Сидеров се закани, че ще поиска от главния прокурор предварителна проверка срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов за търговия с влияние.  

Сидеров заяви, че не го интересува доклада на ЕК, защото не искал да бъде бяла мишка, наблюдавана от "някакъв си Барозу". Вие сте тези, които са васалите, обърна се отново Сидеров към мнозинството. Дори не ви позволиха да разследвате атентата в Бургас, а дойдоха израелските ви господари, продължи лидерът на "Атака". 

Според него обаче българските избиратели няма да дадат още един мандат на ГЕРБ. Нищо не се е променило в България в сравнение с предишното управление, и корупцията е същата, отсече Волен Сидеров. 

ГЕРБ призова всички власти без изостряне на отношенията поради политически причини да начертаят пътя и мерките, препоръчани ни в последния мониторингов доклад на Европейската комисия. С този апел се обърна към колегите си отляво и отдясно Красимир Ципов, заместник-председател на вътрешната комисия по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета.

Само целенасочената работа ще доведе до реализиране на мерките, които Брюксел иска от нас, аргументираха се от мнозинството. ГЕРБ поиска от колегите от всички политически сили в Народното  събрание /НС/ да погледнат обективно на свършеното и да гласуват отрицателно по вота. 

Ципов припомни за спрените еврофондове при предишното управление и изтъкна свършеното от сегашното правителство. Ще подходим отговорно, ще анализираме внимателно отново всички препоръки, ще набележим мерки и ще положим сериозни усилия да отговорим на препоръките на Брюксел, каза в заключение Красимир Ципов. 

Депутатите от Синята коалиция обявиха, че няма да гласуват при вота на недоверие. Няма да участваме в днешната проява на безсилие пред истинските проблеми на България, отсече лидерът на ДСБ Иван Костов. 

Обществото ще загуби дори само слушайки и гледайки набързо скалъпената постановка, коментира той и посочи, че сините депутати ще връщат темата отново и отново, а няма да позволят да се избяга от нея.  Провал на европейското развитие на България - това е изводът на доклада на ЕК, посочи лидерът на ДСБ. 

„Ясно е, че ГЕРБ пропиля шансовете си, същевременно исканият вот на недоверие няма да даде опрощение на ДПС и БСП за техния скорошен европейски провал“, отбеляза тъмносиният лидер. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати