16 Април 2024 г. Вторник

Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?

2012-07-24 12:31:34

Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.

Това е една от версиите, по които се работи, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

По думите на Борисов има напредък в разследването на атентата, при който загинаха шест души, но информация ще бъде дадена, когато има готовност.

Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва.

"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското  пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Борисов посочи, че службите са  работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът. 

Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”. 

"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.

"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов. 

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.

Според премиера редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена. По много случаи сме работили, заяви Борисов.

По думите му ние сме много уязвими, отвсякъде може да се влезе в България - като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този многомилиарден бюджет, който имат други подобни служби, каза премиерът. Според него мерките за сигурност у нас са в рамките на възможното за страната. 

„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .

 

„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати