26 Април 2024 г. Петък

Соченият от МВР за атентатор само отклонявал вниманието

2012-07-24 08:02:07
Шест дни след атентата продължават догадките за самоличността на атентатора, взривил автобуса на летище Бургас, за броя на организаторите на атаката, както и за версиите за произхода на взривното вещество.

Самото поведение на сочения от МВР за терорист - мъжа от разпространените снимки от летището, показва, че той е правил всичко възможно да бъде забелязан, каза арабистът Киряк Цонев пред bTV. Според него по този начин мъжът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата.

Цонев допусна възможността информацията, подавана до медиите, да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоят хората.

Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи взривът да е направен в България. За човек, който желае на си направи взрив, не е проблем да го намери, смята Радулов. Той визира и оръжейните заводи у нас, от които можело да се изнася взривен материал, например тротилови шашки.

Профилът на камикадзето

Той е фанатик, това лице може да бъде лесно манипулирано. Камикадзе стават предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си , предимно от битово естество – те нямат образование, работа, каза Цонев. Сред тях по думите му безспорно има и образовани и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения.

Те вярват искрено, че ако се „гръмнат” за каузата, която им е внушена, отиват директно в рая.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат – това се срещало и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.

Отговорност

Някой иска да развали отношенията ни с Иран, каза Киряк Цонев, но отказа да посочи дали това е Израел. След атаката страната посочи веднага, че зад нея стоят Иран и Хизбулла.

Такива трагични инциденти често се използват от политиците, но изказванията, преди да станат ясни резултатите от разследването, показват такъв уклон, добави Радулов. Това, което трябва да извлекат политиците от този атентат, според него е, че трябва да се вдигнат мерките ни за сигурност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати