25 Април 2024 г. Четвъртък

И след атентата отношенията ни с Израел ще бъдат отлични

2012-07-23 13:53:46

„България и Израел са приятелски страни и няма да позволим с терористичния акт в Бургас да се хвърли сянка върху нашите традиционно добри връзки. Всяка промяна в отношенията ни в отрицателна насока би била награда за тероризма.” Това заяви министърът на туризма на Израел Стас Мисежников, който е на посещение у нас, на срещата си с премиера Бойко Борисов.

По-рано днес на среща с представители на еврейската общност в Централната софийска синагога Мисежников заяви, че отношенията между Израел и България са били отлични винаги - в миналото, такива са и в настоящето и ще бъдат отлични и в бъдещето въпреки опитите на "някои фактори" да ги развалят и осуетят, какъвто е опитът на терористичния акт в Бургас. Министърът заяви, че взаимодействието и сътрудничеството между двете страни само ще се развива и подобрява и неговото посещение е доказателство, че в сферата на туризма ще бъдат положени много усилия, за да се развиват двустранните връзки.

На срещата си Борисов и Мисежников разговаряха за терористичния акт миналата седмица на летище „Сарафово”. Израелският министър на туризма изказа съболезнования на близките на загиналия при терористичния акт български шофьор на взривения автобус. Месежников изрази висока оценка за бързите и навременни действия на българското правителство при оказване помощ на пострадалите.

„От името на правителството на Израел и лично от свое име благодаря на всички български служби, лекари и граждани, които се притекоха на помощ на израелските туристи, пострадали в инцидента”, каза Мисежников. Той подчерта дълбоката признателност за положителното и приятелско отношение към еврейската общност в България.

 

Пред българския премиер израелският министър на туризма увери, че визитата му у нас заедно с представители на израелския туристически бизнес е положително послание към израелските туристи да продължат да почиват в България. „Дори и след такова събитие животът и бизнесът трябва да продължат”, добави Мисежников. 

От своя страна Борисов още веднъж изказа съболезнования на близките на загиналите израелски туристи и подчерта бързата и професионална помощ на всички български екипи, дошли на мястото на инцидента. 

„Работим активно с представителите на най-добрите служби в света по установяване на самоличността на извършителя”, увери Борисов. 

„Израелските туристи са важни за нас, но не толкова по икономически причини, а защото за тях България е като втора родина и те се чувстват добре тук”, коментира още премиерът и допълни, че се обмислят нови мерки за повишаване сигурността в страната. „Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти”, беше категоричен премиерът. 

Терористичният акт в Бургас е финансиран от Иран и организиран и подкрепен от Хизбула, заяви още днес министър Мисежников. Имаме общ враг - международния тероризъм, финансиран и поддържан от Иран и други страни, свързани с Иран, посочи той. Това е нашият общ враг - на всички страни, които се борят за свобода по света и срещу този враг ние трябва да се изправим заедно, допълни той.

Тероризмът няма граници, той може да се случва на всяко едно място по света, посочи Мисежников. След това, което се случи в Бургас, ние ще продължим да пътуваме и да правим туризъм - и в Израел, и в България, и навсякъде другаде, където пожелаем. Ние няма да възнаградим терористичния акт, няма да отговорим на него със страх, заяви още той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати