20 Април 2024 г. Събота

90 души са убити и 170 са ранени при серия експлозии в Ирак

2012-07-23 10:51:42

Серия от бомбени атаки в Ирак доведе до убийството на най-малко 90 души, а повече от 170 души са ранени, съобщиха източници от полицията и здравните служби. Това е един от най-кървавите дни за последните две години, съобщават световните агенции.

В град Таджи на 20 километра от Багдад е имало шест експлозии, включително е избухнала кола-бомба до жилищен комплекс. Според източници, загинали са най-малко 42-ма души и са ранени други 40. Когато полицията пристигнала на мястото на инцидента друга експлозия е убила 10 полицаи.

Две коли-бомби са избухнали до правителствена сграда в Садр сити, беден шиитски квартал в Багдад и в северния шиитски район Хюсания, убивайки общо 16 души и ранявайки 73-ма, информират от полицията.

В североизточния град Киркук четири коли-бомби са убили четирима души и са ранили други 15. Експлозии и въоръжени нападения срещу охраняеми постове в различни райони в източната провинция Дияла доведоха до убийството на шест души, включително четири войници и полицаи. Ранени са 30 души, съобщават източници от полицията.

Официални лица потвърдиха, че 172-ма души са били ранени в резултат на 21 различни атаки в 13 града. Вълната от атаки е била координирана. Нападението е било в рамките на няколко часа.

Атаките са били предимно срещу правителствени сгради и охраняеми постове от полицията и армията.

Все още никой не е поел отговорност за атаката, но „Ал Кайда" в Ирак предупреди през последните дни, че ще се опита отново да си възвърне територии в страната.

Групировката „Ислямска държава в Ирак" предупреди в аудио съобщение, публикувано в редица форуми за джихад, че щезапочне атаки срещу прокурори и съдии. Също така търси помощта на сунитските племена за възвръщане на територии.

В Ирак напрежението нарасна, след като последните американски войници се изтеглиха през декември 2011 година. Всичко това доведе до политическа криза между религиозните групи в Ирак - сунити, шиити и кюрдската фракция.

Припомняме, вчера загинаха най-малко 20 души, а 80 бяха ранени при бомбени атаки южно от Багдад.

Миналият месец най-малко 237 души са били убити, а 603-ма са били ранени при атаки. Един от най-кървавите месеци от изтеглянето на американските войски.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати