19 Април 2024 г. Петък

Германия затяга кранчето за Гърция?

2012-07-23 10:41:51

Държавният фалит на Гърция става все по-вероятен според публикации в медиите. Най-важните кредитори на силно задлъжнялата страна, преди всичко Германия, не са готови да предоставят нови финансови помощи, пише Süddeutsche Zeitung. Тъй като обаче Атина ще има нужда от допълнителни кредити от до 50 млрд. евро, банкрутът на страната става все по-вероятен.

Немислимо е канцлерът Ангела Меркел да застане още веднъж пред Бундестага и да търси одобрението за трети спасителен пакет за Гърция, пише вестникът, като се позовава на източници от федералното правителство. В действителност при последните парламентарни решения по въпроси, свързани с дълговата криза, Меркел до голяма степен успя да обедини около себе си коалицията, но едва ли ще успее да го стори отново, особено ако става дума за Гърция.

Вестникът пише още, че като цяло най-важните кредитори на Гърция вече не са готови да предоставят заеми на страната. Това важало в особена степен за Международния валутен фонд (МВФ). Още вчера списание Spiegel писа, че може да се стигне до такъв вариант и че за да се сведе до минимум въздействието от излизането на Гърция от еврозоната, правителствата от ЕС ще изчакат поне стартирането на новия спасителен план ESM.

Председателят на парламентарната група на Християнския съюз (CDU/CSU) Михаел Майстер е заявил пред Kölner Stadt-Anzeiger, че ако в действителност МВФ прекрати участието си, Атина няма да получи повече финансови помощи. „Тогава няма да съществува принципът за по-нататъшни плащания. Тогава просто няма да има пари“.

В програмата за саниране на Гърция има дупка от двуцифрено милиардно число, защото по време на продължителната предизборна кампания през пролетта на практика всички реформи са били замразени, пише още Süddeutsche Zeitung.

Тъй като правителството в Атина освен това поиска и допълнително време за провеждане на реформите, предвидените във втория спасителен пакет 130 млрд. евро няма да стигнат. Атина ще трябва или да спести допълнителни средства – противно на предизборните обещания, или партньорите ще трябва предоставят нови кредити в размер на до 50 млрд. евро.

„Ако в Гърция има забавяне на реформите, то те трябва да бъдат наваксани“, заявява в интервю за Bild в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле. Той не пожелава да даде прогноза дали страната може да остане в зоната. „Когато имаме налице доклада на Тройката, тогава ще заседаваме и ще вземаме решения“, казва Шойбле.

Същевременно икономическият министър на Германия Филип Рьозлер почти не дава шансове на Гърция да остане в единния валутен съюз. В интервю за германската държавна телевизия ARD Рьозлер заяви, че е „повече от скептичен“.

„Трябва да изчакаме доклада на Тройката, но по всяка вероятност Атина няма да е изпълнила задачите си. Ако това е факт, няма да може да има повече изплащане на кредити“, казва той.

Гърция трябва да намали драстично бюджетния си дефицит до края на 2014 г. За тази цел трябва да бъдат направени икономии от още 12 млрд. евро. Гърците се опасяват, че новите спестовни мерки ще задушат още повече икономиката. За пета поредна година страната е в рецесия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати