23 Април 2024 г. Вторник

Корупция и политически натиск – най-големите проблеми на съда

2012-07-23 10:35:31

Корупцията и политическият натиск са най-съществените проблеми в работата на полицията, следствието, прокуратурата и съда, сочи доклад на агенция "Алфа Рисърч“, изпратен до БТА. Проучването е поръчано от сдружение "Програма за развитие на съдебната система".

При изготвянето на доклада са направени представително изследване сред 1020 души, групови дискусии и експертни интервюта.

Подозренията в корупция засягат почти еднакво институциите, които се занимават с правораздаване. Между 62-68 на сто от анкетираните имат такива подозрения. 55 на сто пък смятат, че върху прокуратурата има политически натиск.

Около 45 на сто виждат такъв натиск и върху съда и разследващите органи. 25 на сто от анкетираните посочват като основен недъг в работата на полицията некомпетентност. 30% пък обвиняват прокуратурата в липсата на прозрачност.

34 на сто от запитаните смятат, че най-големият проблем на съда са тромавите бюрократични процедури. Две трети са на мнение, че през последните пет години, откакто България е член на ЕС, не се наблюдава промяна нито по отношение на ефективността, нито на безпристрастността, нито на справедливостта на съда. 23% смятат, че състоянието дори се влошава. Едва между 9 и 11 на сто от запитаните виждат подобрение.

Най-значимо влияние върху негативното мнение за правораздавателните институции оказват "обществено значимите дела", коментират анализаторите. Според почти 90 на сто от анкетираните тези дела се свеждат до медиен шум без реален резултат. Доминира мнението, че се работи "на парче", по конкретни "политически поръчки".

Според 40 на сто от анкетираните издаваните присъди никога не са справедливи спрямо извършените престъпления.

Съдебната система има пасивна роля при определянето на общественото мнение за работата й, смятат анализатори. Причината за това е фактът, че други говорят вместо съда.

Представители на европейските институции, както и омбудсманът Константин Пенчев са единствените говорители по проблеми, свързани с правосъдието, които се ползват с по-висока степен на доверие. Хората обаче разпознават като най-чести говорители по темата вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов - 90 на сто, премиера Бойко Борисов - 88 процента и главния прокурор Борис Велчев - 75 на сто.

Правосъдният министър Диана Ковачева и представителите на професионалните съсловия остават по-назад - между 35 и 50 на сто.

Ниското доверие към ефективността и безпристрастността на българската правосъдна система тласка гражданите към отказ от правосъдие. Почти половината анкетирани - 49 на сто, не биха сътрудничили на правораздавателните органи, ако станат свидетели на престъпление. Приблизително същият дял нямат доверие, че ще получат необходимата защита при свидетелстване.

Правосъдната система започва да се възприема като нещо чуждо и далечно на обикновения човек, отбелязват анализаторите. 56 процента смятат, че намаляването на корупцията може да се постигне с повече контрол върху съдебната система, други 40 на сто - с повече прозрачност, персонална отговорност и по-ясни правила при назначаването на съдии и прокурори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати