29 Март 2024 г. Петък

"Qaedat al-Jihad" пое отговорността за атентата, плаши с още

2012-07-23 06:09:00
Неизвестната организация "Каидат ал-Джихад" /Qaedat al-Jihad/ пое отговорността за Бургаската трагедия, съобщава авторитетен израелски сайт.

Неизвестната организация, която вероятно е свързана с движението Световния джихад, излезе с изявление, в което поема отговорността за терористичната атака срещу израелските туристи в Бургас. Тя заплашва с извършването на още атентати през свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

"Месецът Рамазан е месец на свещена война (джихад) и на смърт в името на Бог. Това е месецът на борба с враговете на Аллах и неговия пророк Мохамед - евреите и техните американски помощници", се казва в изявлението.

В съобщението се казва още, че "една от нашите групи, подпомогната от Аллах, успя да взриви автобус, пълен с еврейски туристи, грабители на светите земи, след внимателно проследяване".

"Свещената война не се ограничава до определена територия. Ще се борим с евреите и американците, докато не напуснат земята на Исляма", завършва изявлението на терористите, цитирано от сайта "Йедиот Ахронот" /YnetNews/.

До момента информацията не е потвърдена от друг източник. Самото название на групировката създаде объркване. Първоначално израелският сайт го беше превел на английски като "Базата на джихад" /не е изключено да се превежда и като "Основа на джихада"/, но впоследствие реши да остави неговото наименование на арабски език.

Припомняме, че на 18 юли /сряда/ малко след 17.00 часа беше взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е българин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел. Бомбата, която е задействал атентаторът-самоубиец, е била с три килограма тротилов еквивалент.

На 19 юли /четвъртък/ министерството на вътрешните работи на България разпространи снимка и видеозапис на атентатора. Това е млад мъж с дълга коса и шапка. Той е облечен като типичния турист – тениска и бермуди, за да не буди подозрения. Оказа се, че той има фалшива шофьорска книжка от американския щат Мичиган на името на Жак Фелипе Мартин с фалшива адресна регистрация от Батън Руж, щат Луизиана.

Вчера стана известно, че извършителят на атентата е имал помощник, който най-вероятно е американски гражданин. Негов фоторобот беше разпространен от израелските и български медии.

В разследването на българските власти оказват помощ техни колеги от Израел и САЩ.

Вчера в Израел бяха погребани петте жертви на жестокия атентат, който е най-голям срещу граждани на еврейската държава от 2004 г. насам. Същия ден беше погребан и българинът Мустафа Кьосев. На неговото погребение, извършено според мюсюлманските традиции, се стекоха десетки хора, но нямаше нито едно официално лице с изключение на кмета на селото и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Атентатът предизвика широк медиен и обществен отзвук по света. Варварското престъпление беше заклеймено от президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, от външния министър на Европейския съюз Катрин Аштън. Всички големи световни организации, включително ООН, осъдиха убийството на невинни граждани.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула". Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на "Хизбула", но все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.

Бургаската трагедия разтърси България, Израел и целия цивилизован свят.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати