19 Април 2024 г. Петък

Целта на терористите е страхът на хората, смята психолог

2012-07-23 05:10:58

Пред "Сега"Целта на терористите е страхът да преобърне живота на хората. 80% от щетите при кризисни събития са върху психиката. И те са най-трайни.

Точно това е и целта на терористите. Те не желаят да има много жертви, колкото да плашат, да всяват паника, несигурност в обществото. Неслучайно правят тези неща на публични места. Искат да ги видят много хора и на много хора да се преобърне животът, да се съобразяват с тях, с това, че са фактор", прави "профил на стремежите" на терористите психологът.

"Агенти търсят клетки на Хизбула в Пирин", съобщава "Новинар". Спецлужбите разследват вероятността организаторите на взрива в Бургас да са осъществили контакт с мюсюлманските общности в региона. 
Появил се е ключов свидетел - шофьор, возил атентатора половин час преди врива, съобщава "24 часа". До него полицаите от Несебър и Бургас стигат след разпити на близо 600 таксиметрови шофьори.

"Телеграф" коментира предположенията на британския "Сънди таймс", според които атентатът в Бургас е генерална репетиция за по-голям удар, най-вероятно за олимпиадата в Лондон. За вестника журналистът Мохавед ал Халаф, споделя, че е малко вероятно случилото се в Бургас да е дело на "Ал Кайда".

"Дума" алармира за скандални избори в Белоградчик. Вестникът подчертава, че ГЕРБ е напълнил града с полиция, специалисти по "ромско гласуване", командировани от Пловдив. Изборният ден в Белоградчик вчера бе съпътстван от скандали.

Възмущението изрази зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков. Граждани успяха да заснемат как областният директор на МВР Марчо Марков и началникът на РПУ в Белоградчик Слави Славчев получават инструктаж от координатора на ГЕРБ в града Венелин Йорданов.

Михаил Миков коментира още, че въпреки струпването на множество полицаи вчера се е наблюдавало бездействие от органите на реда по отношение на натиска, на който са били подложени ромите - да гласуват за определена партия.

Финансовият министър ще има повече власт при управлението на бюджета, пише "Капитал Daily". Новият закон за публичните финанси поставя юзди на общинските дългове. Законът се сочи като една от най-важните задачи на финансовото министерство. Подходът за промени в параметрите на бюджета, без да се гласуват от Народното събрание, стана известен като "ръчно управление" и се критикува като възможност държавата непрозрачно да пренасочва средства без разрешението на парламента.

"Труд" публикува изявление но Огнян Донев, д.ик.н., изпълнителен директор на Софарма АД, председател на КРИБ. "На 20.07.2012 г., прокуратурата повдигна срещу мен ново обвинение - също толкова нелепо, колкото и първото.

В първия случай съм "виновен", че съм съфинансирал със собствени пари сделката за купуването на Вестникарска група България, издател на "Труд" и "24 часа". Сега съм обвиняем за нещо, което би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес. Искам да заявя, че с тези "обвинения" съм готов да се изправя пред всеки съд. Те са логично продължение на масираната клеветническа кампания, провеждана срещу мен от правителствените медии. Не възнамерявам да се надвиквам с тях. Това са въпроси, които ще реши съдът", завършва изявлението си г-н Донев.

Министър Мирослав Найденов съобщава пред "Монитор" Слагаме камери и сензори в горите". През следващия програмен период ще спечелят фермерите, които изберат екологичното производство. "Цените на зърното растат в цял свят, ще растат и при нас. Ние не сме изолиран остров", заявява земделският министър. 

"София ще плати с лека ръка лихви за милиони", заявява Георги Свиленски, общински съветник от БСП в СОС, пред "Дума". Договорът за отдаване под наем на 16 частни линии в транспорта е направен в интерес на фирмата превозвач, а не на общината, подчертава той.

"Кметството работи вна парче и не се знае кога какво ще ни се предложи да купуваме или разваляме. Столичната община е най-добрата банка, защото за дълг от 10 млн. лв. плаща над 3 млн. лв. лихва", споделя общинският съветник.

"Ще има промяна, но трябва време", казва в отговор на въпрос за превенцията на столицата от терористичен акт кметът на София Йорданка Фандъкова пред "Труд".

"Няма място на земята, което да е застраховано от терористи. Но сигурностат на гражданите е най-големият приоритет. През 2013 г. ще поискам повече средства за общинска полиция. До една година ще има резултат и по проблема с кучетата", изрежда общинските планове и задачи Фандъкова.

"ЕК съветва България да вдигне имотни и "зелени" данъци" информира "Сега". Брюксел смята, че приходите в българския бюджет могат да бъдат подсилени - чрез увеличаване на ставките и на обхвата на имуществени, екологични и енергийни данъци. Това става ясно от работен документ, придружаващ препоръките на ЕК към Националната програма за реформи. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати