20 Април 2024 г. Събота

Проект "Безсмъртие": Дълъг живот с мозък в тяло на робот

2012-07-22 15:36:01

Вечната човешка мечта за безсмъртие придобива конкретни очертания с огласяването на грандиозен проект по разработването на технология за трансплантиране на мозък в роботизирано тяло.

Революционното хрумване е на руския медиен предприемач Дмитрий Ицков, чийто клиенти ще бъдат милиардери, пише британският всекидневник „Дейли Мейл“.

Срокът за създаване на холограмния аватар по проекта "кибер безсмъртие“, получил наименованието си заради едноименния филмов касоразбивач на Джеймс Камерън, е 2045 г.

Ицков твърди, че вече е склонил 30-ина учени и се бил свързал с милиардери от класацията на сп. „Форбс“, които били помолени да отворят банковите си сметки и да инвестират в проекта му.

За инициативата учени от цял свят ще бъдат свързани в интернет за създаване на международен научен център.

Щабът ще се занимава с антропоморфна роботика, моделиране на живи системи и на мозък и съзнание.

До десет години трябва да бъде разработен проектът на самата технология. На следващия етап "индивидуалното съзнание" ще се прехвърля в изкуствен носител без хирургия - трупът ще остава като празна черупка, а човекът ще продължи да живее в робота.

Последната стъпка ще е холографно човешко тяло. С него кандидатът за безсмъртие ще може да минава през стени, Ще могат да се движат със скоростта на светлината, като ефирния образ на великия майстор джедай от култовата холивудска сага „Междузвездни войни“ - Оби Уан Кеноби.

Неотдавнашни открития позволиха на учените да "надникнат" в човешки мозък за първи път с машини. Никой обаче досега не се е ангажирал да създаде роботизиран аватар.

Американската агенция за авангардни изследвания в областта на отбраната има разработки с военни цели за дистанционно контролиране на андроиди с мозъчни вълни, така че те да могат да заемат мястото на войници в сражения.

Нейната програма, наречена също "Аватар", разработва интерфейси и алгоритми, с които "войник ефективно да може да си партнира с полуавтономна двукрака машина, заключва "Дейли Мейл", цитиран от БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати