26 Април 2024 г. Петък

Две банки (КТБ и VTB) може да придобият БТК

2012-07-20 08:54:38

По всичко изглежда, че "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) скоро ще има нови собственици. По информация на Investor.bg купувач на телекома ще бъде консорциум между КТБ и VTB.

Два месеца, след като стратегическият инвеститор Turkcell получи официално уведомление, че кредиторите на телекома прекратяват усилията си да намерят купувач, се оказва, че все пак сделка ще има, но не с турската компания.

БТК e получила уведомление от Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК, че съветът и компанията майка на БТК принципно са се споразумели относно условията за продажба на компанията на двама финансови инвеститори, се казва в уведомление на БТК, публикувано чрез БФБ.

От компанията очакват сделката да бъде приключена през септември 2012 г. Сделката подлежи на одобрение от страна на инвеститорите, на някои компании от групата и на старшите обезпечени кредитори, които в момента са в процес на одобряване на споразумение за основните условия на сделката.

Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец.

Според предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, те ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на концерна ще бъде намален до 588 млн. евро.

Офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката.

В случай, че бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро.

Така ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция, или общо между 234 и 554 млн. лв.

В момента мажоритарен собственик на БТК с 93,99% от акциите е "НЕФ Телеком България" ООД – консорциум, начело на който някога беше AIG.

Приключването на сделката обаче зависи от определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи.

След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.

За последната половин година БТК отчете 428,03 млн. лв. приходи и 27,56 млн. лв. печалба. Увеличението в печалбата е повече от 43% в сравнение със същия период на миналата година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати