28 Март 2024 г. Четвъртък

Специалисти по тероризъм: Нещо не се връзва в атентата в България

2012-07-20 07:35:16
При отсъствието на ясни доказателства най-силният аргумент за иранско участие в атентата в Бургас засега остава съвпадението с 18-та годишнина от експлозията пред еврейския център в Буенос Айрес през 1994г., за която аржентинските власти обвиняват Иран и "Хизбула".

Но в същото време именно фактът, че бомбата избухна, действа като аргумент срещу подозренията към Иран, коментира Карл Вик и Аарън Клайн от списание "Тайм".

"Въпреки репутацията си на държава, финансираща тероризма, Ислямската република Иран повече от десетилетие не е особено активна в този бизнес. Последните опити да се върне в оперативна форма не са особено впечатляващи.

Светът с недоверие възприе обвинението от миналата година, че организатори на тероризъм в Техеран са разкрити чрез банков превод до търговец на коли, който пък бил наел мексиканска наркобанда да взриви саудитския посланик в любимия му ресторант във Вашингтон.

След това ирански агенти бяха разкривани и арестувани за заговори в Грузия, Азърбайджан, Индия, Кипър, Кения и Тайланд, където също нещо не им се получи. Мобилният телефон на тайландска проститутка бе заснел как заговорниците се позират с момичета с оръжие в ръце и метални тръби за бомби малко преди устройството, което сглобяваха да издъни тавана на апартамент в Банкок.

Един от заподозрените остана без крак, когато експлозив паднал на крака му и избухнал недалеч от таксито, в което оставил заряд, защото шофьорът отказал да го вземе.

"Всички следи сочат към Иран", каза премиерът Бенямин Нетаняху само два часа след взрива в Бургас, макар че тези следи са само някакви съвпадения с годишнината от атентата в Буенос Айрес през 1994г.

Няма информация за твърди заключения

"Много е трудно да се каже. В момента нямаме доказателства и информация", казва пред "Тайм" служител от израелското разузнаване. "По принципа на изключването отпадат "Хамас" и "Ислямски джихад" Досега те не са успели да извършат подобни операции от палестинска територия. "Ал кайда" пък в момента е ангажирана с други приоритети, така че и тук шансът е минимален. Така остават вероятността за "Хизбула" или Иран, или за съвместна тяхна операция, в което има известна логика."

Според аржентинците те са си сътрудничили за атентата в Буенос Айрес. Смята се, че е имало връзка между тях и две години по-късно при зрелищното взривяване на кулите "Хобар" в Саудитска Арабия, когато загинаха 19 души. Макар и да не е класически терористичен акт (понеже целта бе военно общежитие) той съответства на иранската доктрина за симетрична война. Ислямската република се държи като Давид срещу Голиат, а публично този подход е защитаван от Хасан Абаси, бившият ръководител на Революционната гвардия. Този метод се разпростира от киператаките до атаки по море (да припомним, че Революционната гвардия разполага с мощни катери, а не кораби, с които се промъква светкавично покрай западната флотилия, охраняваща Ормузкия проток).

Смяна на поколенията

Елемент от случилото се в България, който кара анализаторите да се замислят, е, че атентатът е дело на камикадзе - млад мъж с бермуди, мотаещ се покрай автобусите, чакащи израелските туристи, след което се качил на борда. Самоубийствените атентати срещу цивилни цели са много по-разпространени сред сунитските екстремисти, докато Иран и "Хизбула" са шиити.

"Малко съм озадачена - това не е обичайно за тях", казва Бенедета Берти, специалист по тероризма в Института за национална сигурност в Тел Авив. Микробусът в Буенос Айрес, например, бе взривен дистанционно. От друга страна, казва Берти, "Хизбула" и Иран може и да са опитали нещо ново след дълга серия провали през последните около 12 месеца.

След като не се добраха до "твърди цели" като израелски дипломати, не е изключено някой да се е изкушил да направи нещо някъде в името на успеха. Бивш оперативен служител на иранските служби споделя пред "Тайм"По мое време винаги трябваше да се придържаш към задачата си. Издънките, за които говорите, може би са резултат на смяна на поколенията - нови момчета, твърде млади, за да са видели кръв във война и операции от друго време, се оказват без онзи набор от инстикт и умения, които се придобиват, когато си в реалната игра".

Сирийска връзка?

Иран и "Хизбула" са притиснати от една друга игра - бързо влошаващата се ситуация с режима на Башар Асад. Този режим е жизнено важен като връзка между Иран и милициите, които създаде в Ливан. Добавете и търсенето на отмъщение за ликвидирането от Мосад на терористичния лидер Имад Мугния през 2008 г. и имате причина да ги подозирате на първо място за седемте жертви в Бургас. Но това няма да им спечели особен респект.

"Докато нещата в Сирия отиват на зле, на тях им се иска да демонстрират сила", посочва Берти. "И ако не си успял да удариш посолството в Узбекистан, репутацията ти започва да залязва. Само че трудно се възстановява репутация като нападаш туристи в курорт в Източна Европа."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати