18 Април 2024 г. Четвъртък

"Витоша ски" склони на законова поправка за подмяна на лифтовете над София

2012-07-20 07:12:26
Нов законов текст, който ще позволи да се подновят действащите лифтове на Витоша, бе приет днес от парламентарната комисия по земеделие, с одобрението както на природозащитните организации, така и на фирма "Витоша ски". Поправката бе приета днес при второто четене на промените в Закона за горите.

Консенсусният текст е редактиран вариант на предложението на екоактивистите за действащите лифтове над София, които са с неуреден статут – станциите и стълбовете на лифтове и влекове, строени до 1987 г., ще получават право на строеж за 20 години.

Както и по-рано, първоначално на днешната дискусия Петър Петров от ръководството на "Витоша ски" се изказа срещу предложението на еколозите, целящо със сегашния закон да се допусне само подмяна на старите лифтове. "Предложеният текст граничи с правен абсурд", каза Петров и заяви, че вещно право като правото на строеж не можело да се учреди на вече построен обект. Той за пореден път заяви, че текстът не касае лифтовете на Витоша. Поправката, за която настояваше фирмата и която беше върната с президентско вето след протестите на хиляди граждани, предвиждаше да се допусне и строителството на нови лифтове.

Петров бе контриран от Тома Белев, бивш директор на природен парк "Витоша", че поправката касае фирмата. "Със сигурност ще предпочете да продължи да ползва държавния имот, без да плаща", коментира той. Сега за съоръженията на Витоша няма данни да имат право на строеж, но фирмата отказва да плаща за наем или ползване на държавната земя под тях. "Единствено съдът може да каже дали имат право на строеж. Ако някой счита, че нямаме, да сезира съда", репликира го Петър Петров, който твърди, че при приватизацията на лифтовете правото на строеж – учредено или не, се прехвърляло автоматично от държавата.

Срещу предложението се изказа и консултантът на "Витоша ски" Филип Цанов, който е и председател на сдружение "Природата за хората". Той го нарече "правна нелепица". "Няма инвеститор, който да тръгне да инвестира, като му слагат 20 години срок", каза бизнесменът.

Той добави, че такова правило ще падне в Конституционния съд и намекна, че сдружението му може да сезира Брюксел.

Желанието на Петров да отклони поправката, насочена конкретно към подмяната на стари лифтове, изнерви и депутатите от ГЕРБ, които по-рано единодушно гласуваха спорните текстове, искани от фирмата му. Юлиана Колева раздразнено коментира, че вече на няколко пъти отстъпването на право на строеж в България се е случвало с неузаконени заварени строежи. Тя подчерта, че поправките касаят не законните, а търпимите по Закона за устройство на територията съоръжения (строените до 1987 г., които не са узаконени, но са били съвместими с тогавашното законодателство).

След едночасов спор и избистряне на текста, и двете страни одобрриха финалния й вариант –Ако Витоша ски смятате, че и това предложение няма да ви върши работа, да не си губим времето да убеждаваме екоорганизациите".

В крайна сметка комисията прие единодушно новата поправка със 17 гласа "за"ще има ли сега ски сезон на Витоша". След гласуването шефът на "Витоша ски" обясни, че 20-годишният срок на правото на строеж не устройва фирмата, но с новия текст вече е готова да смени някои от лифтовете. "Да, ще зарадваме софиянци с няколко нови лифта", заяви той. По думите му, след обнародването на закона ще е нужна около година за проектиране на съоръженията. Сред тези, които ще бъдат сменени с нови, е например кабинковият Симеоновски лифт, каза Петров.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати