19 Април 2024 г. Петък

В курортите ни по морето е спокойно, успокои Добрев

2012-07-20 07:11:21

Атмосферата по българските черноморски курорти е спокойна, такава е била и вчера – ден след атентата на летището в Бургас, каза пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Посетих доста от хотелите и разговарях с израелските туристи. Те бяха спокойни, дори по-спокойни и от нас, защото са свикнали с живота под заплаха от такъв тероризъм, за разлика то нас, за които това е изцяло ново", допълни Добрев.

Той обобщи, че около една трета от пострадалите в сряда на „Сарафово” израелци са решили да останат в България.

"Около 30 души са в различни хотели в Слънчев бряг. Говорихме с хотелиерите и туроператорите, както и с министър Атанасова, за да им осигурим психолози за подкрепа след преживяното", обясни още икономическият министър и уточни, че властите са съдействали всички израелски туристи да си получат багажа невредим.

 

Делян Добрев увери, че не се очаква голям спад в потока на туристи от Израел.

"Появилата се информация за очакван отлив от 15-20% не е вярна. През последните дни действително има отказ на резервации от израелци, но не се очаква отлив в дългосрочен план. Освен това тези освободени места веднага бяха запълнени от туристи от Русия, Полша и Германия", заяви Добрев.

Ресорният министър каза още, че предложенията държавата да осигури охрана на всеки автобус с израелски туристи на практика е непостижима.

"По един човек охрана във всеки автобус е трудно осъществимо с ресурсите на държавата. Очакваме този сезон 160 000 израелски туристи, това значи около 4000 служители по сигурността".

Според Делян Добрев държавата обмисля да обучи лицата, които придружават израелските туристи от страна на туроператора. Мярката ще има за цел да обучи служителите как да бъдат по-внимателни и да различават съмнителни лица.

Хотелиери и туроператори, работещи по черноморските ни курорти изразиха единно мнение, че няма паника сред израелските туристи, както и че не се очаква дълготраен негативен ефект върху българския туристически сектор.

"Естествено имаше изплашени гости в деня на атентата. Опитахме се да ги успокоим като им предоставихме безплатни СПА процедури или билети за аквапарк. Но все пак са нужни мерки за по-дългосрочно спокойствие на туристите и превенция", заяви представител на туристическа агенция.

Направени бяха и няколко предложения за затягане на контрола сред туроператорите – обучение на служителите им, следене за оставени без надзор багажи, качване на туристите в автобусите по списък, съпровождането им до всеки един хотел, вместо оставянето им на алеята пред сградата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати