20 Април 2024 г. Събота

Може ли Бургас да стане повод за удар срещу Иран?

2012-07-19 15:39:03

Атентатът в Бургас е провал за израелското разузнаване. Това не е обвинение, а факт от живота и част от суровата действителност на постоянната борба с тероризма и страните и организациите, които го подкрепят, пише "Аарец".

Успехите и пораженията са нещо съвсем естествено при такава битка и макар постиженията да преобладават, малкото провали струват скъпо.

Ако израелското разузнаване - подпомогнато от местните служби - не се беше провалило в разкриването и осуетяването на заговор, Бюрото за борба с тероризма (към канцеларията на премиера) щеше да издаде предупреждение към пътуващите с гриф "България", което да бъде разпратено по цял свят.

При липсата на такова предупреждение, както и на засилена мерки за сигурност в Бургас, уверено може да се заключи, че хората, замислили и извършили атентата, са успели да прикрият дейността си - събиране на разузнавателна информация преди операцията, обучаване на атентатор самоубиец или на човек, който да заложи експлозивите, и контрабанда на оръжия.

Израел не е сам в този вид провали. Пробив имаше и в системата за разузнаване и сигурност около Башар Асад (който знае, че е бил мишена), макар да пострадаха само негови помощници. Недоверчив, професионалист и вещ в контраразузнаването човек като заместник-министъра на отбраната Асеф Шаукат падна точно в такъв капан, какъвто сирийците заложиха и с какъвто убиха Башир Джемайел /лидер на ливанската партия "Катаеб"/ преди 30 години.

Ако е извършен пробив в сърцето на борещия се за оцеляването си режим на Асад - от някой от преданите му хора - никой не може да вини Израел, че е открил пробойна в мрежата си за сигурност (оказала се смъртоносна) в чужда държава.

И все пак, по свои собствени причини, Бенямин Нетаняху се опитва да извлече полза от провала. Два часа след атентата, той заяви, че "всички следи водят към Иран".

Това, разбира се, е добре обосновано подозрение, но когато е изказано от премиер (а не от политически наблюдател, например) се очакват и някакви доказателства. Докато получи доказателства, Нетаняху говори за използвана "през последните месеци"Това е иранско терористично нападение"Израел ще даде мощен отпор на иранския тероризъм".

Дори ако желанието на Нетаняху се изпълни и бъде открито доказателство, че отговорен е Иран, това няма да оправдае надхвърлянето на тайната война, преминавайки към нещо, приличащо на взаимни терористични нападения, и по-мащабна война, която според Ехуд Барак би взела не повече от 500 израелски жертви - общо взето колкото в Бургас по 70.

Нетаняху и Барак Обама нямат търпение да пратят части на израелските въоръжени сили на мисия, чиято мишена са ядрените инсталации на Иран. На тях им липсва убедително извинение, тъй като иранците още не са решили дали да произвеждат ядрени оръжия, а президентът на САЩ Барак Обама е зает до ноември с други неща - въпроси, което могат да бъдат отложени единствено от грохота на експлозии в Персийския залив. 

Активизирането на американските действия край Персийския залив и на военната политика като изпращането на съветника по националната сигурност Томас Донилън и генерал Джеймс Матис от Централното командване на САЩ на преговори с висши представители в Саудитска Арабия и други страни в района показва, че Обама не подкрепя доктрината за въздържане от действия до изборите.

Състоялите се през изминалата нощ разговори между Ехуд Барак и американския му колега Лион Панета, който се очаква да посети Израел и Близкия изток, не са непременно успокояващи за правителството.

Очакват се нови разговори между Нетаняху и самия Обама или някой от подчинените му - вицепрезидента Джо Байдън или държавния секретар Хилари Клинтън. Официално тези разговори са за изказване на съболезнования за Бургас. В действителност са предупреждение за Иран.

Както и в Ливан през 1982 г., така и сега за война с Иран се търси само повод. Не трябва да се допуска Нетаняху и Барак да го намерят в Бургас.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати