Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Август 26
Начало arrow Политика arrow Поправката "Кунева" мина на първо четене през НС

Поправката "Кунева" мина на първо четене през НС

  Print E-mail
2012-07-19 15:31:51
източник: dnes.bg

Промените в Закона за политическите партии, предложени от лидера на РЗС Яне Янев, минаха на първо четене със 79 гласа “за“ и 22 “против“. Гласувана беше и поправката, станала известна като “Кунева“.

Тя предвижда  да не се допуска името на партия, регистрирана след 30 юни тази година, да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

“България за гражданите“ на Меглена Кунева беше учредена на 1 юли и повтаря името на сдружението, което тя учреди преди това.

 

Председателят на  на парламентарната правна комисия Искра Фидосова успокои, че тези текстове няма да минат на второ четене, а ще бъдат преработени. 

При гласуването в правната комисия на парламента Фидосова заяви, че датата в предложените текстове - 30 юни 2012 г. всъщност е "печатна грешка", която направил Яне Янев. Според нея той всъщност е имал предвид 2013 година, когато са предстоящите парламентарни избори.

По думите на Фидосова обаче трябва да се помисли как да се реши проблемът с “краденето“ на имена, които стои в публичното пространство. Според нея е имало случаи с имитиране на абревиатурата ГЕРБ, които са обърквали избирателите.

Други промени в Закона засягат темата за субсидиите на партиите. Според измененията разпределението на субсидията на партиите ще се запазва без промяна до края на мандата на парламента, независимо от промените в парламентарните групи или в броя на народните представители. Вносителят обясни, че по този начин ще се прекрати порочната практика, известна като "субсидията следва депутата".

Лидерът на РЗС Янев и председателят на “Атака“ Волен Сидеров коментираха месеци наред проблема, след като част от депутатите им напуснаха парламентарните им групи и по този начин субсидиите на двете партии намаляха.

С други промени в закона се предлага да се завиши изискуемият брой учредители на партия /минимум 1000 вместо досегашните 500/ и първоначалният брой членове /минимум 5000 вместо сегашните 2500/. Според Янев по този начин ще се ограничат политическите фантоми.

Промените в Закона за политическите партии срещнаха голямо недоволство от страна на БСП и ДПС.

Четин Казак определи промените като “рядко мракобеснически закон“. По думуте на народния представител от ДПС авторите му изпълняват ролята на д-р Гилотен. Според Казак този закон може да изиграе ролята на френския лекар, изобретил гилотината, не само за малки партии, а за много сериозни политически субекти.

Той изненадващо се противопостави на промените в закона, които предвиждат да не могат да използват в своите символи герба или знамето на България. Тези поправки засягат най-вече политическите опоненти на ДПС - “Атака“ и ВМРО. Казак определи като “саморазправа с политически опонент“ текстовете, които засягат имената на партиите.

Независимият Емил Василев репликира, че е безпрецедентно ДПС да защитава "Атака". По думите му от дискусията е станало ясно кои са защитниците на “Кунка Пръмова“, новия партньор в бъдещата тройна коалиция, и в кой отбор ще играе новопоявяващият се политически субект.

Мая Манолова от левицата пък предупреди, че текстовете, свързани с намаляването на броя на малките партии, ще срещнат възражения от Венецианската комисия. Нека все пак избирателите да решават кои партии имат право на живот, посочи Манолова.

Депутатите не приеха промените в Закона за политическите партии, предложени от Иван Костов от Синята коалиция, който също предлагаше да се прекрати практиката "субсидията следва депутата" и субсидията да се разпределя между партиите в съответната коалиция.

Той настояваше да се дефинират видовете разходи, които прави една партия, а не да се използва формулировката "присъщи на партията разходи".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?