20 Април 2024 г. Събота

Искаме резултати срещу корупцията и престъпността!

2012-07-18 15:08:03

Искаме да видим убедителни резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Това каза председателят на ЕК Жозе Барозу за България, след като еврокомисарите обсъдиха и приеха по-рано днес окончателните текстове на докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка.

Европейската комисия потвърди официално разделянето на България от Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. В докладите за двете страни се посочва, че следващият документ за България ще бъде издаден в края на 2013 г., а за Румъния - в края на настоящата година.

Барозу заяви, че България е постигнала в последните пет годrни съществен напредък и сега вниманието трябва да бъде насочено към прилагането на приетото законодателство и попълването на оставащите празноти. 

В доклада за България има конкретни препоръки. Те са свързани със съдебната система и мерките срещу организираната престъпност и корупцията. В текста за нашата страна остана констатацията, че има липса на посока в политиката.

За северната ни съседка Барозу подчерта, че през последните 3 месеца в Румъния са се случили извънредни събития, които са разтревожили много и ЕК, и партньорите в ЕС. Той потвърди, че за Румъния ще има допълнителен доклад в края на тази година. Той ще бъде фокусиран изцяло върху това дали в страната се спазват демократичните принципи и върховенството на закона. 

Събитията в Румъния разклатиха доверието ни, каза още председателят на ЕК. Той спомена, че е поискал спешни отговори от румънския премиер Виктор Понта, а той се е ангажирал от своя страна, че ще приложи всички мерки, поискани от ЕК.

Европейската комисия категорично не съжалява за приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. Това заяви от своя страна говорителят на ЕК Марк Грей на пресконференция по повод представянето на докладите за България и на Румъния.

Никога не сме посочвали дати за край на механизма, зависи от постиженията.  Процесът ще продължи толкова, колкото е необходимо и до постигането на убедителни резултати, посочи Грей. По неговите думи ЕК е показала, че не влиза в политическите игри в която и да било страна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати